Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii și tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima și Bola, neacceptată de Consiliul Județean Constanța! (galerie foto)

ro

17 Feb, 2018 00:00 4020 Marime text
Consilierii județene PNL Stelian Gima și Bogdan Bola au propus Consiliului Județean construirea unui teatru pentru copii, investiție estimată la 2 milioane de euro. Ei au identificat și un teren din oraș, situat pe malul lacului Tăbăcărie, în spatele Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Amendamentul nu le-a fost acceptat la aprobarea bugetului județean.
 
Inițiatorii proiectului vorbesc despre preocupările pentru un teatru destinat copiilor în Constanța, care au existat încă de la începutul secolului al XX-lea, atunci când, după 1910, Alexandru Davila inaugura stagiunile teatrale estivale ale Cazinoului din Constanța. În anii '50, când se înființează colective teatrale cu spectacole pentru copii din cadrul caselor de cultură ale sindicatelor, ia ființă și la Constanța o formațiune de amatori care începe să prezinte o serie de spectacole publice. În 1956 s-a constituit o trupă închegată, condusă de regizorul Claudiu Cristescu, care va debuta în incinta Teatrului Dramatic.
 
La scurta vreme după înființare, Teatrul de Păpuși, ca secție a Teatrului Dramatic, a putut avea spectacole în clădirea celei mai vechi săli de teatru din Constanța (în care funcționează și astăzi) - fostul Teatru „Elpis“ al comunității elene. În anul 2003, pe structura Secției de Păpuși, a luat naștere Teatrul pentru Copii și Tineret, din inițiativa directorului-actor Lică Gherghilescu, având ca principal obiectiv lărgirea paletei repertoriale de spectacole și, implicit, a segmentului de public.
 
Sala în care funcționează astăzi Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ nu mai corespunde cerințelor desfășurării unor activități artistice în concordanță cu standardele moderne adecvate secolului XXI. Deoarece are o vechime de peste 100 de ani (1895), ea a fost deseori supusă unor reparații sau reamenajări. După 1944, balcoanele care existau la nivelul etajului 1 s-au deteriorat în așa măsură încât au trebuit dezmembrate. Scena este mai mult improvizată, neavând un loc normal pentru jocul actorilor, pentru amplasarea unor decoruri adecvate. Nu există suficient loc pentru cabinele actorilor, cameră de machiaj, spații pentru recuzită și costume. Nu există spații pentru foaiere, bufet, sau grupuri sanitare necesare pentru numărul de spectatori din sala de spectacole. Nu există o sală secundară pentru repetiții sau spectacole minore, iar curățenia se face cu dificultate.

Cum ar trebui să arate teatrul în viziunea inițiatorilor 

Potrivit expunerii de motive la proiectul depus de consilierii liberali, noul teatrul ar trebui să fie dotat cu toate spațiile de care are nevoie o instituție de acest gen demnă de secolul XXI, cu o sală de spectacole de 250-300 de locuri, o sală auxiliară de repetiții (în care se vor putea ține și spectacole minore - pentru cca 60 de locuri), rampe de acces (planuri înclinate) pentru copii mici, foaiere, garderobă, casă de bilete, bufet, spatii de expoziții, grupuri sanitare separate pe sexe - pentru public.
 
Pentru actori vor fi prevăzute cabine dotate corespunzător, camere de machiaj, grupuri sanitare și vestiare. Pentru personalul auxiliar vor fi prevăzute spatii tehnice și ateliere de croitorie, decoruri și păpuși. Pentru administrație se vor crea spații pentru contabilitate, secretariat, director, sală de consiliu, grup sanitar. Este necesar să existe și trei garsoniere pentru trupele care vin din țară sau străinătate, cheltuielile cu cazarea lor reducându-se considerabil. Clădirea va avea spații de degajare (holuri, culoare, scări) atât pentru public, cât și pentru personal. Scena va fi dimensionată corespunzător cu standardele internaționale, având și spatii adecvate pentru culise, backstage. La exterior, inițiatorii proiectului propun montarea unei scene și gradene (având și grupuri sanitare) pentru spectacole în aer liber. Parcul care se va realiza înspre lac se poate dota cu jocuri de copii, un mini Disneyland.
 
Spațiile terenului arondat teatrului se vor amenaja cu spații verzi. Indicii spațiali ai imobilului propus: suprafața terenului = 4.473 mp, aria construită = 1.500 mp+70 mp.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii