Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hocus, pocus, preparatus! În spinarea cui se află licitaţiile Consiliului Judeţean

ro

31 Aug, 2012 01:00 3484 Marime text
responsabililicitatii-NicusorConstantinescu.jpgConsiliul Judeţean Constanţa (CJC) organizează, în calitate de autoritate contractantă, o serie de licitaţii, pentru diverse servicii. Controversate sau nu, aceste licitaţii înseamnă, pentru unii dintre câştigătorii lor, contracte de milioane de euro. Interesant este, însă, care sunt persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante, în ce priveşte organizarea, derularea şi finalizarea procedurii.

Dacă luăm ca exemplu doar licitaţia despre care ZIUA de Constanţa a scris în ediţia de ieri, anume cea organizată de CJC pentru atribuirea contractului „Achiziţionarea în leasing operaţional de echipamente şi aparatură medicală necesare funcţionării Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică şi a Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa", licitaţie al cărei contract este estimat la 5.000.000 de euro, ei bine, persoanele cu funcţie de decizie sunt cel puţin interesante. Este vorba despre preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, cei doi vicepreşedinţi social democraţi, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, Felicia Tăicuţu - directorul Direcţiei Generale Economico - Financiare, Carmen Vasile - Directorul Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate, Ionuţ Ţiţimeaua - şeful Serviciului Administraţiei Publică Locală, Mihaela Lungu - şeful Serviciului Achiziţii, Georgeta Blacioti - şeful Serviciului Financiar şi Veronica Cîrciu - consilier Serviciul Buget.

Nicuşor Constantinescu

Născut pe 29 octombrie 1966, social democratul Nicuşor Constantinescu se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al CJC.

Potrivit declaraţiei de avere, Constantinescu deţine două terenuri în Constanţa (1.117,35 metri pătraţi şi 246,45 metri pătraţi), un teren la Mila 23, judeţul Tulcea (2.000 metri pătraţi), un teren în comuna Voluntari (1.123 metri pătraţi), unul în Piaţa Neamţ (335 metri pătraţi) şi două în Bucureşti (24,16 şi 35,68 metri pătraţi).

Declaraţia de avere a lui Constantinescu este impresionantă şi la capitolul „Clădiri". Mai marele CJC are o casă de locuit în Constanţa (360 metri pătraţi), una în Bucureşti (256,57 metri pătraţi) şi o casă de vacanţă la Piatra Neamţ (448,50 metri pătraţi). De remarcat este faptul că cele două terenuri din Bucureşti sunt împărţite, printre alţii, şi cu Ionuţ Barbu, primarul Radu Mazăre, Mihai Mazăre, Emilian Schwartzenberg şi Sorin Strutinsky.

Preşedintele CJC deţine părţi sociale în Xenoti, Conpress Group, Royal Distribution Services, Concordia Press, Sigma Trading, Ideea Contrast, Comtext, precum şi acţiuni la SIF Transilvania şi SC Oltenia.

Cât despre venituri, în declaraţia lui Constantinescu figurează indemnizaţia de preşedinte al CJC, de 47.988 lei, precum şi venitul de 9.769 lei, încasat de la On Plonge de soţia sa, Codruţa Constantinescu. Nu în ultimul rând, regăsim aici şi alocaţia de stat pentru copii - 1.008 lei.

Cristian Darie, profil de latifundiar

responsabililicitatie-CristianDarieCristinelDragomir085.jpgPotrivit declaraţiei de avere, vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, deţine 35 (!) de terenuri. Este vorba despre terenuri agricole, terenuri intravilane, dar şi de terenuri extravilane situate în municipiul Constanţa, în staţiunea Mamaia, în comunele Nicolae Bãlcescu, Topalu, 23 August, Mihail Kogãlniceanu, Agigea, Horia şi Dobromir. Cele 35 de terenuri însumeazã câteva zeci de mii de metri pătraţi. Cele mai multe dintre acestea sunt dobândite prin cumpărare, în urma unei licitaţii publice sau a unei licitaţii potrivit prevederilor OG nr.11/1996.

Darie deţine, de asemenea, un apartament în municipiul Constanţa, în suprafaţă de 72,56 metri pătraţi. Acestuia i se adaugã o remiză în comuna Nicolae Bãlcescu, dobândită în 2002.

În localitatea constănţeană Topalu, familia vicepreşedintelui CJC deţine două case de locuit şi o casă de vacanţă. Cristian Darie a trecut, în declaraţia de avere, şi un apartament în suprafaţă de 40 metri pătraţi situat în municipiul Constanţa, dobândit în 2006, prin rentă viageră.

Tot în comuna Topalu, în declaraţia vicepreşedintelui CJC apare şi o casã de locuit dobândită prin cumpãrare în 2010. Nu în ultimul rând, în declaraţia de avere a lui Darie figurează un spaţiu comercial în care funcţionează un restaurant, în staţiunea Mamaia, în suprafaţă de 411,78 metri pătraţi + 88,18 metri pătraţi.

În ceea ce priveşte datoriile, omul de încredere al lui Nicuşor Constantinescu a contractat, în 2007, un credit în valoare de 199.600 de euro de la Volksbank România SA, credit scadent în august 2013. De asemenea, a contractat, de la aceeaşi bancă, dar în 2008, un credit de 840.000 de euro, scadent tot în august 2013.

Cât despre veniturile vicepreşedintelui CJC, realizate în ultimul an fiscal încheiat, Cristian Darie a încasat, de la Consiliul Judeţean, o indemnizaţie de 52.952 de lei, în timp ce soţia sa, notarul public Ruxandra Luminiţa Darie, a realizat un venit impozabil de 231.332 de lei din activitatea notarială.

Cristinel Dragomir

Mult mai modest în comparaţie cu Nicuşor Constantinescu şi Cristian Darie, cel de-al doilea vice al CJC-ului, Cristinel Dragomir, secretarul executiv al PSD Constanţa deţine, împreună cu soţia sa, Rodica Dragomir, un teren intravilan în comuna Valu lui Traian, dobândit prin cumpărare în 2008, în suprafaţă de 623 (unitatea de măsură nu este specificată, dar este vorba, cel mai probabil, de metri pătraţi).

La capitolul „Clădiri" al declaraţiei de avere, Dragomir a trecut un apartament dobândit în 2006, prin cumpărare, alături de soţia sa, în suprafaţă de 136,76 (din nou, unitatea de măsură nu e precizată), precum şi o garsonieră, dobândită anul trecut, prin cumpărare, tot împreună cu soţia sa.

Vicele CJC a contractat, în 2006, un credit la BCR Constanţa, în valoare de 44.000 de euro, scadent în 2006.

În conformitate cu declaraţia de avere, Dragomir a realizat, în ultimul an fiscal încheiat, un venit de 42.862, salariu de la Consiliul Judeţean, iar soţia sa 66.410, onorariul de la cabinetul de avocatură. Moneda nu e specificată. Este vorba, cel mai probil, de lei.

& CO...

Felicia Tăicuţu, directorul Direcţiei Generale Economico - Financiare, deţine un teren agricol în comuna Ion Corvin, dobândit în 1993, în suprafaţă de 1,915 hectare. Potrivit declaraţiei de avere, are un apartament în Constanţa, de 40 metri pătraţi, dobândit în 1994, prin cumpărare.

Directorul Direcţiei Generale Economico - Financiare are acţiuni sau părţi sociale în Compania de Remorcare Maritimă.

În ceea ce priveşte datoriile, Felicia Tăicuţu a contractat, în 2007, un credit de la Raiffeisen Bank - descoperire de cont, în valoare de 19.134 de lei, scadent în 2046. De la aceeaşi bancă (card credit) a contractat, în 2011, un credit de 3.260 de lei, scadent în 2046.

Potrivit declaraţiei de avere, Felicia Tăicuţu a încasat în anul fiscal precedent un venit de 40.948 de lei de la ISC Bucureşti.

Carmen Vasile, directorul Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, a moştenit, aşa cum reiese din declaraţia sa de avere, un apartament de 46,65 mp în Constanţa. Deţine un autoturism Hyundai, fabricat în 2004, dobândit în leasing.

La capitolul „Venituri" din declaraţia sa de avere regăsim un venit anual încasat de la CJC, de 70.804 lei, unul de 856 de lei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unul de 443 lei de Spitalul de Ftiziologie Agigea, unul de 117 lei de la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi unul de 179 lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa.

Conform declaraţiei de interese, Carmen Vasile este membru fondator, preşedinte al Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean, membru asociat al Asociaţiei Club Sportiv Volei 2004 Tomis Constanţa, al Asociaţiei Club Sportiv Tomis Constanţa (preşedinte) şi reprezentantul CJC în Clubul Sportiv Baschet Club Farul Constanţa. Carmen Vasile este, totodată, secretarul Fundaţiei Fantasio.

Ionuţ Ţiţimeaua, şeful Serviciului Administraţiei Publică Locală din CJC nu are, potrivit declaraţiei de avere, niciun teren. Deţine un apartament dobândit în 2010, prin vânzare cumpărare.

În rubrica „Bunuri mobile" din declaraţia sa figurează un autoturism Renault fabricat în 2006 şi un autoturism Daewoo fabricat în 2008. Nu are conturi şi depozite bancare, plasamente, investiţii directe, dar nici datorii.

În anul fiscal precedent a încasat, ca şef serviciu în cadrul CJC, pentru „raport serviciu", 108.541 (moneda nu e specificată). Soţia sa, Ioana Ţiţimeaua a încasat, de la D.P. World, 30.000 (din nou, moneda nu e menţionată). Nu în ultimul rând, în declaraţie figurează şi alocaţia copilului, de 2.000 (nu apare moneda, dar e vorba, cel mai probabil, de lei).

Potrivit declaraţiei de interese, Ionuţ Ţiţimeaua face parte din Sindicatul din Administraţia Publică Locală Constanţa.

Mihaela Lungu, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul CJC, deţine un teren agricol în comuna Izvoarele, judeţul Prahova, în suprafaţă de 5.000 mp, dobândit în urma unei moşteniri, precum şi o garsonieră în Constanţa, de 29 mp, dobândită în 2006, prin cumpărare. Are un autoturism Volkswagen Golf, fabricat în 2000, dobândit prin cumpărare.

Referitor la datorii, trebuie menţionat că Mihaela Lungu a contractat, anul acesta, un credit de 16.400 de euro de la Raiffeisen Bank, scadent tot în 2012.

Ca şef al Serviciului Achiziţii Publice din cadrul CJC, Lungu a încasat un venit de 77.796 de lei în anul fiscal precedent. Soţul său, Liviu Lungu, a încasat de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa un salariu de 35.000 lei.

Aşa cum se arată în declaraţia de interese, Mihaela Lungu este „expert TAIEX Achiziţii, Comisia Europeană".

Georgeta Blacioti, şeful Serviciului Financiar, nu are, potrivit declaraţiei de avere, decât un autoturism Fiat Punto, fabricat în 2005, achiziţionat în leasing. În calitate de şef serviciu în cadrul CJC a încasat un salariu de 61.857 (moneda nu apare).

Veronica Cîrciu, consilier Serviciul Buget, nu deţine niciun teren, conform declaraţiei de avere. Ea are un apartament, dobândit în 1992, prin cumpărare. Nu deţine conturi, depozite bancare, plasamente, investiţii directe. Nu are, însă, nici datorii.

În calitate de consilier Serviciul Buget, Veronica Cîrciu a încasat un salariu de 45.916. Soţul său, Constantin Cîrciu, a încasat, în anul fiscal precedent, un venit de 17.163, ca angajat al CJC. Alocaţia copilului a fost, conform declaraţiei, de 504. În dreptul niciunui venit nu este menţionată declaraţia de avere.

Veronica Cîrciu este membru de sindicat în Sindicatul din Administraţia Publică Locală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii