Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„E loc de îmbunătăţiri, evident” De ce nu schimbă administraţia Mazăre sistemul de distribuire a pachetelor pentru pensionari?

ro

10 Dec, 2013 00:00 1851 Marime text
De mai bine de zece ani, administraţia Mazăre distribuie, de mai multe ori pe an, pachete cu alimente: pui, ulei, zahăr, orez, făină. De acestea beneficiază pensionarii constănţeni cu venituri reduse, pensionari care, de-a lungul timpului, au leşinat aşteptând la cozi infernale, din cauza temperaturilor foarte ridicate. Uneori, organismul lor a cedat şi pe timp de iarnă, din cauza gerului. Sunt supranumite „cozile umilinţei”. Sunt cozile la care, se pare, municipalitatea constănţeană nu vrea să renunţe.

În mai bine de zece ani de când distribuie pachete cu alimente pentru pensionarii cu venituri reduse, administraţia publică locală nu a găsit oportun să-şi îmbunătăţească sistemul de distribuire. Asta deşi acest sistem a demonstrat, în timp, faptul că, în anumite puncte „scârţâie”. Vara s-a întâmplat, de foarte multe ori, ca bătrânii care aşteptau la „cozile umilinţei” să leşine. Acest lucru se întâmplă şi iarna, la temperaturi cu multe grade sub minus, greu de suportat pentru orice om, fie el tânăr, fie vârstnic. Uneori, bătrânii s-au îmbrâncit între ei, mânaţi, poate, de disperare, de teama că nu vor mai apuca să-şi ia pachetele.
În acest context, se impune întrebarea: de ce n-a catadicsit, în peste un deceniu, administraţia Mazăre să-şi îmbunătăţească sistemul? Pentru că nu vrea să renunţe la aceste „cozi ale umilinţei”? Pentru a-şi fideliza o anumită categorie a electoratului?
Este interesant de aflat ce alternativă la acest sistem au politicienii constănţeni, dar şi ce poziţie are administraţia locală.

„Bătrânii nu ţin cont de ordinea alfabetică”

Mădălina Learciu, şefa Direcţiei Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice şi Nevoiaşe din cadrul Primăriei Constanţa, susţine că municipalitatea „se gândeşte în mod constant la cum anume şi-ar putea îmbunătăţi sistemul de distribuţie a alimentelor”. „Luăm în calcul toţi termenii, e loc de îmbunătăţiri, evident”, susţine Learciu.
În municipiul Constanţa sunt zece puncte din care, de mai multe ori pe an, se distribuie pachetele cu alimente pentru pensionari. Dintre acestea, unele puncte sunt mai aglomerate, aşa cum este, spre exemplu, punctul de distribuţie din Tomis II, explică Madălina Learciu. Reprezentanta administraţiei locale spune însă că distribuţia pachetelor în ordinea alfabetică a numelor de familie nu este o soluţie pentru a evita îmbulzeala şi incidentele neplăcute: „S-ar crea mai mare haos. Bătrânii nu ţin cont de ordinea alfabetică. Uită. Stau la coadă atunci când nu e rândul lor”.
Şefa  Direcţiei Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice şi Nevoiaşe menţionează că municipalitatea a modificat, în timpul verii, programul de distribuţie a alimentelor tocmai pentru a îi ajuta pe bătrâni. Astfel, afirmă Learciu, programul este de la 6 dimineaţa până la 12.00.
Cu toate acestea, menţionăm că pentru pensionarii beneficiari ai alimentelor lucrurile nu par să se fi schimbat în bine. Sunt în continuare umiliţi la cozi interminabile, li se face în continuare rău.

Soluţia bonurilor valorice

Senatorul Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, susţine că a tot propus, în ultimii doi ani, o alternativă la acest sistem de distribuţie, anume distribuirea unor bonuri valorice de care bătrânii să îşi achiziţioneze singuri alimentele de care au nevoie. „În afară de ţigări, băutură, evident. Dar alimentaţia lor s-ar diversifica şi, mai mult, ei şi-ar putea cumpăra alimente în funcţie de regimul pe care îl ţin, acolo unde e cazul. Sistemul ar presupune un parteneriat cu agenţii economici, explică parlamentarul constănţean.

Aceeaşi variantă este agreată şi de deputatul FC Dănuţ Culeţu, fost prefect al judeţului Constanţa. „După părerea mea, ce se întâmplă acum este o bătaie de joc, maniera este umilitoare”, mărturiseşte Culeţu. Parlamentarul declară că soluţia propusă de el implică vouchere pentru alimente. „Distribuţia trebuie făcută cât mai civilizat cu putinţă. De aceea, cel mai potrivite ar fi voucherele valorice pentru alimente. Asta e varianta optimă”, a afirmat Dănuţ Culeţu.
Tot pentru vouchere optează şi deputatul PNL Gheorghe Dragomir. „Orice altă variantă pentru a nu-i mai ţine aşa ore în şir este bună. Eu optez pentru vouchere. Cred însă că cea mai bună soluţie ar putea veni chiar de la beneficiarii pachetelor”, a declarat liberalul constănţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii