Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism lucrează la „secret”?! „Dezbaterea publică organizată după ce s-a primit avizul de oportunitate este vacs!” (documente)

ro

06 Oct, 2016 00:00 5736 Marime text
 

Reprezentantul USR Constanţa a avut o intervenţie publică în ultima şedinţă de Consiliu Local legată de proiectul de hotărâre privind aprobarea componenţei şi a regulamentului de funcţionare a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism (vezi document). Preşedintele USR, Stelian-Cristian Ion, a vorbit despre caracterul „secret” al şedinţelor Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism. „După cum probabil s-a observat, comentariul nostru nu a determinat nicio replică din partea iniţiatorului proiectului, respectiv primarul Constanţei, Decebal Făgădău, iar forma adoptată a fost cea iniţială, care interzice publicului interesat să ia parte la şedinţele Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism”, a spus liderul USR.
 
El a explicat că activitatea acestei comisii este una extrem de importantă, deoarece în cadrul ei sunt luate decizii care se răsfrâng asupra unei categorii mai largi de cetăţeni. „Comisia este formată din arhitecţi şi funcţionează în subordinea arhitectului-şef care face, la rândul său, parte din aparatul primarului. Comisia se pronunţă, de exemplu, asupra avizelor de oportunitate, care, odată emise, nu mai pot fi întoarse înapoi de nicio dezbatere publică. Este foarte adevărat că avem de-a face şi cu o anomalie legislativă din acest punct de vedere, practic, orice dezbatere organizată după emiterea avizului este vacs”, a comentat situaţia Stelian-Cristian Ion.
 
Acesta, de profesie avocat şi unul dintre cei care s-au implicat alături de asociaţii de proprietari din municipiu pentru stoparea unor construcţii pe spaţiul verde, are o practică relevantă în ceea ce presupune lupta cu actele emise de autoritatea locală. Tocmai de aceea, susţine Stelian Ion, „vom solicita pe viitor modificarea acestei hotărâri de Consiliu Local fie în sensul permisiunii tuturor persoanelor care justifică un interes legitim de a participa la lucrările acestei comisii, fie al anunţării datei şi ordinii de zi a lucrărilor acestei comisii, pentru prezentarea unor puncte de vedere scrise de către persoanele interesate (asociaţii de proprietari, proprietari din zonele vizate de anumite proiecte imobiliare)”.

Cine face parte din Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism?

Dar cine face parte din Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism? Specialişti atestaţi din domeniul urbanismului şi arhitecturii, printre care: arhitect Mihai Isacov, membru OAR; arhitect Ignis Nejla Duvagi -membru OAR; arhitect Radu Cornescu -membru OAR; arhitect Sorin Mihai Vatamaniuc - membru OAR. Specialişti atestaţi în domeniul monumentelor istorice sau arheologiei: dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă; arh. urbanist Laura Smaranda Tudose, membru OAR.

Specialişti atestaţi din domeniul sociologiei, economiei, geografiei, ingineri constructori, ingineri de reţele edilitare, transport: arhitect Veronica Pribeagu - membru OAR; ing. Cornel Constantin Severin. Din comisie face parte şi arhitectul-şef al oraşului, Mihai Radu Vânturache, şeful Biroului Strategii Urbane, şi viceprimarul Costin Răsăuţeanu. Membrii supleanţi sunt: arhitect Alexandru Bălan, membru OAR, arhitect Bogdan Marcu, membru OAR şi inspector de specialitate arheologie, Elena Mădălina Cliante.
 
Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism s-a constituit ca organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-şef, în scopul îmbunătăţirii calităţii deciziei referitoare la dezvoltarea spaţială durabilă. Comisia fundamentează din punct de vedere tehnic emiterea avizului arhitectului-şef, care nu se supune deliberării Consiliului Local şi care se emite pentru documentaţiile de urbanism (PUD/PUZ/PUG) a căror aprobare intră în competenţa Consiliului Local.

Ce categorii de lucrări sunt avizate de comisie?

Comisia nu este abilitată să ofere soluţii la proiectele prezentate, ci doar să emită puncte de vedere favorabile/nefavorabile pentru documentaţii de urbanism, documentaţii depuse în vedere emiterii avizului de oportunitate solicitat printr-un certificat ce urbanism, documentaţii depuse în vedere emiterii certificatelor de urbanism ori a autorizaţiilor de construire la recomandarea arhitectului-şef; studii de circulaţie, studii de fezabilitate sau de dezvoltare urbană sau alte proiecte de interes, la recomandarea arhitectului-şef.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii