Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:47 18 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CLM Constanţa va decide. Propunere - 250 de lei/Gcal pentru perioada sezonului rece (document)

ro

27 Oct, 2016 00:00 1119 Marime text
 

În ultima zi a lunii octombrie, aleşii din cadrul Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa vor supune la vot nu mai puţin de 40 de proiecte de hotărâre, toate iniţiate de primarul Decebal Făgădău. Unul dintre cele mai aşteptate proiecte este cel privind stabilirea preţului local pentru populaţie al energiei termice pentru sezonul rece.
 
Astfel, pentru perioada 1 octombrie 2016 - 30 aprilie 2017 s-a propus ca preţul de facturare al energiei termice furnizate de RADET Constanţa pentru populaţie să fie de 250 de lei/gigacaloria, inclusiv TVA, în condiţiile în care preţul la SC Electrocentrale Constanţa SA avizat de ANRE va rămâne acelaşi, respectiv 251,53 de lei/Gcal, fără TVA.
 
„Diferenţa dintre preţul local format din preţul de producere, tarifele de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local pentru populaţie al energiei termice facturate acesteia, în sumă de 180,55 de lei/gigacalorie, se suportă din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Constanţa“, se menţionează în proiectul de hotărâre.

Demers fără ecou… deocamdată

Primarul Decebal Făgădău a afirmat cu ceva timp în urmă că, pentru a acoperi suma necesară subvenţionării preţului gigacaloriei pentru perioada 1 octombrie 2016 - 30 aprilie 2017, efortul financiar va fi de 15 milioane de euro. În acest sens, municipalitatea a avansat o propunere de hotărâre de Guvern în speranţa că suma respectivă va fi alocată de la bugetul de stat.
 

„Pentru sezonul rece 2016-2017, 250 de lei/gigacalorie este un preţ corect. Nu am mai aşteptat promovarea hotărârii de Guvern, am găsit resurse pentru anul acesta, iar pentru anul viitor vom vedea. În funcţie de promovarea sau nu a unei hotărâri de Guvern, vedem ce facem cu bugetul pe anul 2017. Dacă răspunsul va fi negativ din partea Guvernului, vedem ce tăiem. Nu apelăm la un împrumut“, a declarat şeful administraţiei locale.


Ce compune preţul gigacaloriei

Preţul real al gigacaloriei furnizate constănţenilor este de 430,55 de lei. Acesta are în componenţă: preţul de producţie şi tarif serviciu de transport energie termică al SC Electrocentrale Constanţa SA, de 251,43 de lei/Gcal, şi tariful de distribuţie a energiei termice în sistem centralizat practicat de RADET Constanţa, de 107,36 de lei/Gcal, ceea ce face ca preţul gigacaloriei fără TVA să ajungă la 358,79 de lei/Gcal. La această sumă se adaugă taxa pe valoare adăugată de 20%, şi ajungem la preţul final al gigacaloriei, în valoare de 430,55 de lei.     

Ti-a placut articolul?

Comentarii