Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine e singurul consilier judeţean din actualul mandat cu care Nicuşor Constantinescu va avea voie să comunice

ro

22 Jan, 2015 00:00 2418 Marime text
După o absenţă de aproape nouă luni, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), s-a întors la muncă, pe data de 8 ianuarie. Asta după ce judecătoarea Eleni-Cristina Marcu, de la Curtea de Apel Constanţa, a luat o decizie definitivă în dosarul în care preşedintele CJC este acuzat că nu ar fi asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Decizia Curţii de Apel Constanţa precizează: „Admite, în parte contestaţia la executare formulată de contestatorul inculpat Constantinescu Nicuşor Daniel şi explicitează înţelesul deciziei penale nr. 289/P/05.12.2014 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosar nr. 14182/3/2014/a5 în sensul că: prin obligaţia «să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni» se înţelege «să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei». Respinge ca neîntemeiată cererea contestatorului inculpat de explicitare a înţelesului obligaţiei în sensul că «să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni cu privire la aspecte în legătură de conexitate cu litigiul privind Centrul Militar Zonal». Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă.“

Conform deciziei instanţei, şeful CJC are permisiunea de a merge la serviciu, practic însă, el nu îşi va putea exercita pe deplin atribuţiunile de serviciu ce îi revin în calitate de preşedinte. Şi asta pentru că, aşa cum reiese din minuta citată mai sus, instanţa a decis ca Nicuşor Constantinescu „să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei“. Hotărârile vizate de instanță au fost aprobate în cadrul unor şedinţe ale CJC din două mandate diferite: prima se referă la HCJ nr. 171/15.05.2009, iar cealaltă, la HCJ nr. 399/25.10.2012. Ceea ce înseamnă că nu are permisiunea de a lua legătura cu niciunul dintre acei consilieri judeţeni care, la vremea respectivă, au votat ambele hotărâri, dar nici cu celelalte persoane care au fost implicate în vreun fel în adoptarea acelor decizii.

Amintim că este vorba despre Babuş Radu, Bocănete Paul, Buriac Nicolae, Coiciu Dumitru, Darie Gheorghe Cristian, Dospinescu Nicolae, Dragomir Nicolae Cristinel, Dumitrache Ion, Florea Dumitru, Fronescu Nicolae Stelian, Hondoreanu Ilie, Ioana Elena, Magiru Maria, Manole Dumitru, Marin Laurenţiu Marius, Mărcuş Ioan, Mihăeşi Gheorghe; Munteanu Petrică, Osman Fedbi, Pariza Mihai, Peride Niculae, Teodorescu Atanasie, Antonoaea Zepa Dănuţ, Bratu Adrian, Carp Doina Eufrosina, Ciutureanu Viorel Sorin, Monea Gabriel, Rădulescu Victor Ilie, Silaghi Eugen, Brânzoi Cristina, Constantin Florian, Culeţu Dionisie, Gheorghiţă Gelu Adrian, Manafu Ionel, Petre Mihai, Stavrositu Iancu Adrian, Şuţu Gheorghe şi Tararache Hristu, toţi aceştia fiind consilieri judeţeni în mandatul 2008 - iunie 2012, adică la momentul adoptării HCJ nr. 171/17.05.2012.
 
Celor menţionaţi li se adaugă alţi consilieri judeţeni constănţeni din actualul mandat, care erau în funcţie la data adoptării HCJ nr. 399/25.10.2012, şi anume: Albu Ioan, Andrei Mihaela, Andrei Mihaela, Bedivan Dumitru, Cruşoveanu Marian, Dobre Mircea-Titus, Memiş Baiazid, Mocianu Sorin, Panait Cornel, Prodan Ecaterina, Ţuţuianu Marius Horia, Ulmeanu Ciprian-George, Fântână Ionuţ, Gavrilă Florin-Tudor, Gheorghe Corina, Măndilă Gheorghe, Sponte Adrian-Doru, Mascas Alexandru-Gabriel, Radu Ion şi Slabu Gheorghe.
 
De menţionat că, începând cu data de 20 decembrie 2012, adică ulterior adoptării celor două hotărâri de Consiliu Judeţean cu pricina, Eugen Silaghi (PNL) şi Marius Horia Ţuţuianu (PSD) i-au înlocuit în CJC pe social-democraţii Radu Babuş şi Mircea Titus Dobre, deveniţi, în urma alegerilor generale din 9 decembrie 2012, deputaţi în Colegiul 4, respectiv Colegiul 7.
 
Spre deosebire de Ţuţuianu, liberalul Eugen Silaghi nu este la primul mandat de consilier judeţean. Liberalul a fost ales judeţean şi în perioada februarie 2009 - iunie 2012.
Astfel, dintre cei doi, doar cu Ţuţuianu ar mai putea lua legătura Nicuşor Constantinescu, dat fiind că acesta nu a participat, în nicio formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei.
 
Ceea ce trebuie menţionat însă este faptul că liberalul Dumitru Bedivan a demisionat din CJC la finalul anului trecut. În locul său, PNL Constanţa o susţine pe Luminiţa Iuruc, de la PNL Valu lui Traian. Mandatul acesteia nu a fost încă validat, acest lucru urmând, cel mai probabil, să se întâmple în proxima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii