Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au făcut primarii din judeţ cu banii de la Ungureanu

ro

02 Aug, 2012 02:26 2314 Marime text
primarii_bani1.jpg17 primării din judeţ au fost notificate, de curând, de Direcţia Generală a Finanţelor Publice să returneze banii primiţi din Fondul de rezervă de la fostul Guvern Ungureanu. Sunt primari care declară că nu au încotro şi ca atare vor returna sumele de bani primite, dar cei mai mulţi şefi de autoritate locală din judeţ sunt decişi să conteste notificarea DGFP. Un caz aparte îl reprezintă Primăria Horia, unde şeful autorităţii locale susţine că i se solicită de către DGFP să restituie fonduri care i-au fost retrase!

Primăria Valu lui Traian va merge în instanţă

primarii_Florin_Mitroi.jpgValu lui Traian a primit 500.000 de lei şi are de returnat aceeaşi sumă. Primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi, susţine că banii alocaţi de Guvernul Ungureanu au fost cheltuiţi o parte pentru amenajarea stadionului şi o alta pentru dotarea cantinei din localitate. Florin Mitroi a mai declarat că va contesta notificarea DGFP şi apoi, în funcţie de rezultatul contestaţiei, va merge, dacă va fi cazul, în instanţă. „Hotărârea 255/2012, în baza căreia ni s-au alocat fondurile de către Guvernul Ungureanu, nu spunea că banii trebuie să fie cheltuiţi pe facturi mai vechi de şase luni de zile, aşa cum susţin astăzi reprezentanţii DGFP şi ai Curţii de Conturi. În hotărâre se menţiona că putem cheltui banii pe facturi emise până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern", a explicat Florin Mitroi.

La Albeşti, fondurile nici nu au ajuns în contabilitate

primarii_Gheorghe_Moldovan.jpgPrimăria Albeşti a primit de la Guvernul Ungureanu din Fondul de rezervă 420.000 de lei şi are de returnat 123.000 de lei. Primarul Gheorghe Moldovan susţine că nu are cum să restituie niciun leu din fondurile primite, întrucât acestea nici nu au ajuns în contabilitatea Primăriei, întrucât au fost executate silit direct din contul Trezoreriei. „La momentul controlului, Curtea de Conturi nu a ţinut cont de faptul că fondurile au fost executate silit. Să ne execute silit şi Guvernul, pentru că noi nu avem cum să restituim banii", a declarat Gheorghe Moldovan. Şeful autorităţii locale a mai menţionat că nu numai că nu are de unde să dea banii înapoi, dar ar mai avea nevoie de 300.000 de lei pentru a acoperi datoriile lăsate în 2008 de fosta administraţie locală.

Lumina a returnat banii cu preţul sistării unor lucrări

 Dumitru Chiru, primarul din Lumina, a primit la rândul lui o notificare prin care i se solicită să restituie 326.000 de lei din suma de 500.000 de lei primită de la Guvernul Ungureanu. „Am returnat banii ieri (n.r. marţi). Suma era alocată pentru amenajarea unui spaţiu pentru clasele pregătitoare care vor funcţiona din toamnă", a explicat Dumitru Chiru. Şeful autorităţii a declarat că amenajarea sălilor este finalizată în procent de 70% şi că fondurile de la Guvern erau necesare pentru finalizarea lucrării, care acum nu se ştie când va putea fi terminată. Diferenţa de bani de până la 500.000 de lei, şi anume 173.830 de lei, au fost consideraţi a fi cheltuiţi în mod justificat de către DGFP, primarul Dumitru Chiru menţionând că banii s-au dus pe arierate mai vechi de 90 de zile.

Primarul de la 23 August contestă notificarea DGFP

primarii_Mugurel_Mitrana_2.jpgMugurel Mitrana, primarul din comuna 23 August, va contesta săptămâna aceasta notificarea DGFP potrivit căreia Primăria 23 August a primit 500.000 de lei de la Guvernul Ungureanu şi are de restituit 194.000 de lei. Şeful autorităţii locale declară că i se solicită în mod injust să returneze suma de 194.000 de lei. „Suma s-a plătit pentru arierate mai vechi de 90 de zile. Deşi facturarea nu s-a făcut la timp, contractele pentru care am plătit arieratele sunt mai vechi", a explicat Mugurel Mitrana.

La Nicolae Bălcescu nu s-a luat încă o decizie

Primăria Nicolae Bălcescu a primit 400.000 de lei şi are de restituit statului 165.000 de lei. Şeful autorităţii locale, Viorel Bălan, a precizat că aşteaptă o decizie din partea DGFP şi în funcţie de conţinutul acesteia fie va returna cei 165.000 de lei, fie va contesta obligativitatea restituirii fondurilor băneşti.

Deşi i se pretinde, Horia nu are de restituit niciun leu

Primăria Horia are, potrivit DGFP, de restituit 43.000 de lei, după ce Guvernul Ungureanu i-a dat 400.000 de lei şi i-a reţinut 357.202 lei. Primarul Gigel Sava declară că nu mai are de returnat nicun leu, întrucât întreaga sumă în cuantum de 400.000 lei i s-a reţinut de către stat de mult. „Când am primit notificarea, am încercat să iau legătura cu directorul DGFP pentru a lămuri situaţia. Nu am reuşit să vorbesc decât cu secretara dânsului. Poate chiar astăzi (n.r. ieri) mă voi deplasa la DGFP pentru a pune la punct neînţelegerea", a explicat Gigel Sava. Primarul regretă faptul că i s-au reţinut integral fondurile alocate de Guvernul Ungureanu în condiţiile în care primăria are o datorie de 120.000 de lei pe care şi-ar fi dorit să o acopere.

Adamclisi şi Ghindăreşti vor da statului înapoi sumele primite

Primarul din Adamclisi, Anton Burcea, spera că Guvernul Ponta se va răzgândi şi nu-i va solicita fondurile primite de la Ungureanu înapoi. Dar nu a fost să fie aşa. Astfel, Adamclisi a primit 400.000 de lei şi este datoare să returneze 400.000 de lei. „Cei de la DGFP scriu în notificare că anunţă Curtea de Conturi şi că se vor percepe penalităţi la întârziere. Nu am ce să fac. Voi returna banii", a menţionat Anton Burcea. Primarul declară că încă nu a cheltuit suma primită, însă cu aceasta urma să fie asfaltat drumul de piatră Adamclisi - Zorile, greu circulabil din cauza gropilor apărute. Culmea este că, potrivit primarului, licitaţia publică pentru amenajarea drumului a avut loc, lucrarea a fost de asemenea adjudecată, însă a trebuit anulată procedura de achiziţie din cauza notificării DGFP. Primarul declară că nu are bani în bugetul local pentru asfaltarea drumului şi că singura sa salvare o reprezintă deschiderea pe viitor a parcului eolian, care ar aduce fonduri la vistieria administraţiei publice locale. Adrian Vartolomei, şeful autorităţii locale din Ghindăreşti, susţine că va restitui fondurile, însă va fi o misiune dificilă, întrucât la această dată nu are bani la bugetul local. Menţionăm că Primăria Ghindăreşti a primit 400.000 de lei, a returnat deja 288.489 de lei şi mai are de restituit 112.000 de lei.

Printre primăriile notificate să returneze bani se numără şi Castelu (450.000 de lei), Costineşti (200.000 de lei), Cogealac (100.000 de lei), Mircea Vodă (370.000 de lei), Pecineaga (22.000 de lei), Peştera (160.000 de lei), Murfatlar (464.000 de lei), Ovidiu (450.000 de lei) şi Medgidia (132.000 de lei).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii