Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alocările bugetare ale Guvernului lasă primăriile fără nădejde Traian Dragomir - „Nu îndrăznesc să mă gândesc la accesarea de proiecte europene“

ro

22 Jan, 2015 00:00 2459 Marime text
Primarul comunei Ciocârlia, Traian Dragomir, a început anul cu o mare dezamăgire. Localitatea în fruntea căreia se află nu a intrat în graţiile Guvernului, care a aprobat, în urmă cu câteva zile, repartizarea pe localităţi a sumelor minime corespunzătoare bugetului pe anul 2015. Iar gospodarul-şef de la Ciocârlia nu este singurul nemulţumit. Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a fost primul care a semnalat faptul că împărţeala Executivului nu ajută deloc primăriile, mai ales pe cele unde edilii-şefi chiar se străduiesc şi depun eforturi pentru dezvoltarea comunităţii locale. 
 
Din acest an, sumele ce ajung la localităţi provin din cota de 18,5% din impozitul pe venit încasat la nivelul judeţului şi din cele defalcate din TVA şi sunt destinate echilibrării bugetelor locale. Dacă până acum, potrivit Legii 273/2006, sumele se repartizau pe judeţe şi pe unităţile administrativ-teritoriale din cadrul acestora, în 2015, prin derogare de la această lege, s-au aprobat limite de venituri proprii, luându-le în calcul pe cele realizate pe 2013. Aceste limite sunt: 1,5 milioane de lei pentru comune, 6 milioane de lei pentru oraşe, 20 de milioane de lei pentru municipii, 50 de milioane de lei pentru municipii reşedinţă de judeţ şi 80 de milioane de lei pentru judeţe, potrivit celor declarate de ministerul Finanţelor, Darius Vâlcov.
„Anul trecut, am avut un buget de aproximativ 9.000.000 de lei. Acum ar trebui să învăţăm să ne descurcăm cu mai puţin de jumătate din această sumă, care şi aşa era insuficientă pentru nevoile unei localităţi precum Ciocârlia. Dar anul este abia la început, încă mai avem speranţa că mai-marii ţării noastre vor reconsidera această situaţie care ne aduce la sapă de lemn“, a declarat primarul comunei Ciocârlia, Traian Dragomir. Gospodarul-şef este îngrijorat că nu va avea banii necesari nici măcar pentru plata salariilor angajaţilor din primărie. „În condiţiile în care doar salariile noastre, ale funcţionarilor din Primărie, ajung anual la 7,5 milioane de lei, nici nu îndrăznesc să mă mai gândesc măcar la accesarea de proiecte europene, pentru care ar trebui să asigurăm costurile neeligibile, reprezentând valoarea de TVA a proiectului. Or, sincer, consider că stăm degeaba la primărie, doar pentru salarii, daca nu avem bani pentru proiecte care să le asigure un trai decent locuitorilor“, a adăugat gospodarul-şef Traian Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii