Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Națională a României serbată de Forțele Navale Române Evenimente în Cimitirul Central și în Parcul Tineretului din Constanța

ro

25 Nov, 2019 12:27 2271 Marime text

Cea mai importantă pagină a istoriei României a fost marcată odată cu Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.

Din anul 1990, această dată a devenit Ziua Națională a României și reprezintă, în fiecare an, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a eroilor, care s-au jertfit pentru a lăsa urmașilor lor țara pe care avem datoria de a o iubi și de a o apăra, chiar și cu prețul vieții.

Aproximativ 1.500 de marinari militari desfășoară, duminică, 1 decembrie, o serie de activități militare și religioase, atât în capitala țării, cât și la malul Mării Negre și în orașele dunărene, conform următorului program:
  • în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, începând cu ora 09.00, și în Piața Arcului de Triumf, de la ora 11.00;
  • în Constanța, la Monumentul Eroilor căzuți din Primul Război Mondial din Cimitirul Central, ora 08.30, și în Parcul Tineretului în zona Casei de Cultură din Constanța, în intervalul 11.00-12.00;
  • în Mangalia, la Complexul Monumental din Piaţa Republicii, ora 10.00;
  • în Babadag, la Monumentul Eroilor 1916-1918, după ora 10.00;
  • în Brăila, în Piaţa Independenţei, în intervalul 10.00-10.45;
  • în Tulcea, în Piața Tricolorului, începând cu ora 10.00;
La București, în Piața Arcului de Triumf, începând cu ora 11.00, Marina Militară Română va defila la Parada militară, organizată cu prilejul Zilei Naționale, cu cinci detașamente, comandate de contraamiralul de flotilă, Daniel Căpățînă, comandantul Componentei Operaționale Navale și locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale.

Blocul de paradă al marinarilor militari este alcătuit din aproximativ 400 de membri, reprezentanți ai Flotei, ai Batalionului 307 Infanterie Marină, ai Academiei Navală „Mircea cel Bătrân”, ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și ai Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.

Pe lângă resursa umană, cea mai importantă componentă a Armatei României, Forțele Navale vor încânta publicul spectator cu o demonstrație de forță a tehnicii din dotare. Deasupra Arcului de Triumf, va evolua elicopterul IAR 330 - Puma Naval, aparat de zbor ce aparține Flotilei 56 Fregate și este utilizat pentru multiplicarea capabilităților de cercetare, căutare și de identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice, din largul mării.

Alături de cei 3500 de militari români, la Parada militară, din București, vor fi prezenți și peste 500 de militari străini din peste 20 de țări.

În Constanța, la activitățile militare și religioase, din cele două locații menționate, vor participa peste 150 de marinari militari, alături de aproximativ 400 de militari ai Armatei Române. De asemenea, publicului constănțean va putea admira, duminică, 1 decembrie, în intervalul orar 12.00-14.00, o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată în Parcul Tineretului, din zona Casei de Cultură.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii vor desfășura ceremonii militare şi activităţi specifice, cu același prilej.

La festivităţile dedicate zilei de 1 Decembrie, vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi, membri ai asociaţiilor şi ligilor de marină, cadre militare în rezervă şi retragere, dar și oficialităţi ale administraţiilor locale.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii