Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:08 24 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Este nevoie de regulament pentru Peninsula Constanța?

ro

27 Apr, 2022 14:02 903 Marime text
InterviuÎnainte de Paște, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea definitivă a Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a Constanței, până la judecarea definitivă a cererii de anulare a acestuia.
Barierele de acces fuseseră ridicate încă din luna decembrie 2021, când Tribunalul admisese, în primă instanță, cererea privind suspendarea acestuia, decizia fiind executorie.

Astfel, în prezent, accesul în zonă nu mai este restricționat.

Pe parcursul desfășurării proceselor pentru suspendarea Regulamentului, la instanță a fost depus și documentul Prefecturii Constanța, prin care se aduce la cunoștința administrației publice locale o serie de aspecte legate de forma actuală a regulamentului.

În întreg acest context, invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 aprilie, de la ora 14.00, este Daniela Ghițoi, rezident al Peninsulei Constanța, reclamant în procesele deschise de persoanele fizice pentru suspendarea, dar și pentru anularea regulamentului, precum și administrator al grupului de Facebook „Zona Peninsulară – grup cetățenesc“ și membru fondator al Asociației TACT – Tomis Așa Cum Trebuie.

Sunt informații eronate. Nu există trei farmacii în zona peninsulară. Este una singură. Sunt 400 de persoane cu dizabilități. Nu există locuri de parcare pnetru persoane cu dizabilități. Este foarte greu. Autoritatea locală are obligația să ajute persoanele cu dizabilități în toate demersurile ca acestea să poată să circule, să nu aibă niciun fel de impediment în accesarea tuturor serviciilor publice. Au și ei drepturi.Trebuie să poată să participe la viața cetății ca noi toți, explică Daniela Ghițoi.


Daniela Ghițoi evidențiază că sunt foarte puține locuri de parcare în zonă, iar în timpul sezonului problema se accentuează odată cu sosirea turiștilor.

Regulamentul nu este la fel. Se cheamă la fel, dar prevederile nu sunt aceleași. Regulamentul curent, care este în momentul de față în proces de anulare, conține mult mai multe prevederi prescriptive față de primul regulament. În primul regulament, taxiurile aveau acces, erau prevăzute chiar în articolul de excepții. Aveau nevoie de permis de acces, puteau intra. Până la urmă taxiul este un serviciu public.  În actualul regulament, taxiurile nu sunt prevăzute deloc, mai spune Daniela Ghițoi.

 

Actualul regulament este mult mai restrictiv decât cel vechi, explică ea.


Daniela Ghițoi a vorbit și despre pacienții cabinetului de neurologie din zonă.
 

În zona Peninsulară există și un cabinet de neurologie, iar pacienții nu au putut intra nici cu mașina proprie, nici cu taxiul.  Au fost aduși până la bariere, apoi pe jos.  Mulți dintre acei pacienți sunt cu probleme de mobilitate. Sunt pacienți în vârstă, pacienți cu diverse afecțiuni și este foarte complicat să îi duci la acest cabinet. Este chiar la intrarea în Piața Ovidiu.Daniela Ghițoi ne va explica despre modul în care influențează regulamentul, în forma actuală, viața persoanelor care locuiesc sau își desfășoară activitatea în Zona Peninsulară, despre problemele pe care le ridică studiul de impact pe care s-a bazat elaborarea acestuia, dar și despre cum ar arăta un regulament pentru această zonă, care să țină cont atât de nevoia de protejare a acesteia, dar și de oamenii care trăiesc sau lucrează acolo.
 

Noi ne dorim ca acest regulament să fie formulat în așa fel încât să ne protejeze și nouă drepturile. Acest regulament nu poate fi făcut pe seama încălcării drepturilor rezidenților, subliniază ea.


 ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta , unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii