Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională fără fumat. Riscurile fumatului în contextul pandemiei COVID-19

ro

18 Nov, 2021 00:00 1426 Marime text
  • An de an, în a treia joi din luna noiembrie, este marcată Ziua internațională fără fumat
 
Ziua internațională fără fumat este marcată an de an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, începând cu anul 1977. Anul acesta, în România ziua este celebrată pe 18 noiembrie.
 
În fiecare an, a treia joi a lunii noiembrie e desemnată, în România, „Ziua națională fără tutun”, având ca scop conștientizarea de către public, dar și de către factorii decizionali din politicile de sănătate, a impactului social enorm (boli / dizabilități / decese premature) pe care îl are consumul de tutun.
 
După ce au fost efectuate diverse tipuri de studii asupra relației dintre fumatul de țigări (clasice, electronice ori încălzite) și infecția cu SARS-COV2, organizațiile și instituțiile internaționale din domeniul sănătății, printre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC-Atlanta), au constatat clar că fumătorii prezintă un risc crescut pentru a se infecta cu SARS-COV2, dar și de a evolua spre forme severe ale COVID-19. În același timp, adolescenții și adulții tineri care folosesc țigări electronice au un risc crescut pentru simptome sugestive ale infecției cu coronavirus, precum și pentru a fi diagnosticați cu COVID-19.
 
În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, existând peste cinci milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de cinci milioane fumează zilnic. Potrivit studiului GATS România 2018, prevalanța consumului de tutun în țara noastră este de 30,7%. Pentru patru dintre cele șapte boli cronice identificate de Institutul Național de Sănătate Publică ca fiind factori de risc pentru deces din cauza COVID-19, fumatul este fie cauză (cancerul pulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice), fie factor major de risc și de agravare (bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, alte cancere decât cel pulmonar).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Ziua Mondială Fără Tutun. Beneficiile renunțării la fumat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii