Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională a limbii materne. Ce mesaje transmit două profesoare de limba română din Constanța

ro

21 Feb, 2021 15:10 2203 Marime text
  • Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor, scrie wikipedia.org. 

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Profesoara de limba și literatura română Laura-Elena Ududec Crudu a transmis un mesaj pentru cotidianul ZIUA de Constanța, cu prilejul zilei internaționale a limbii materne.

Din cuvintele limbii materne îţi poţi crea un edificiu durabil, în care sã te refugiezi în momentele de restrişte, în spaţiul ei protector îţi defineşti sau îţi regãseşti identitatea şi îţi consolidezi personalitatea, aşa cum considera magistral marele poet al „ necuvintelor”, Nichita Stãnescu.


Profesoara a transmis și un citat ce aparține poetului.

A vorbi despre limba în care gândeşti, a gândi- gândire nu se poate face decât numai într-o limbã -în cazul nostru a vorbi despre limba românã este ca o duminicã. Ce patrie minunatã este aceastã limbã! Limba românã este patria mea, spunea Nichita Stănescu.


Carmen Kaminschi, profesoară de limba și literatura română, este de părere că ar trebui să respectăm limba română în fiecare zi scriind sau vorbind corect.

Nu ar trebui să fie o zi anume, a limbii materne ci în fiecare zi să o respectăm și să o iubim vorbind și scriind corect, spune Kaminschi.


Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii