Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Tu știi ce drepturi ai? (DOCUMENTE)

ro

10 Dec, 2021 00:00 2181 Marime text
  • Pe data de 10 decembrie se celebrează în fiecare an Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
  • În secțiunea DOCUMENT puteți consulta Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. 
Data de 10 decembrie a fost aleasă pentru a celebra și onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite.
 
Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale, la 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a declarat Rezoluția 423 (V), prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum cred că e potrivit, scrie wikipedia.org.
 
Ziua este marcată în mod normal atât de conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, cât și de evenimente culturale și expoziții care se ocupă cu probleme legate de drepturile omului.
 
Conform wikipedia.org, Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”.
 
Sediul central al organizației este la New York.
 
Respectarea drepturilor omului și a demnității umane, alături de principiile libertății, democrației, egalității și statului de drept sunt valori comune tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE). Acestea ghidează, de asemenea, acțiunile Uniunii atât în cadrul UE, cât și în afara granițelor ei.
 
Document de referinţă, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamă drepturile inalienabile pentru toţi oamenii - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este cel mai tradus document din lume, scrie agerpres.ro.
 
Trebuie să amintim și de drepturile omului în Europa. Documentul oficial fiind Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
 
Drepturile omului sunt garantate de Declarația Universală a Drepturilor Omului, iar în spațiul european,  și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
 
Vă invităm să luați la cunoștință de toate drepturile dumneavostră cu ajutorul documentelor oficiale puse la dispoziția dumneavoastră în secțiunea DOCUMENT.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă documente: ohchr.org / echr.coe.int
Sursă foto: dreptonline.ro
 
Citește și:
 
Ministerul Sănătății, măsuri pentru facilitarea activităților ONG-urilor în domeniul sănătății mintale și al protecției drepturilor omului

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii