Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

28 septembrie - Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie

ro

28 Sep, 2020 08:24 1458 Marime text
  • Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie este celebrată anual la 28 septembrie pentru a marca importanţa unei guvernări deschise, transparente şi responsabile, potrivit Agerpres.

Acest drept la informare este stabilit în baza Articolului 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi reprezintă un element important al Agendei pentru Dezvoltare 2030.

Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie se concentrează în 2020 asupra dreptului la informare în perioade de criză. Subliniază, totodată, avantajele deţinerii garanţiilor politice, statutare şi constituţionale pentru acces liber la informaţii pentru salvarea vieţilor, construirea încrederii şi pentru a ajuta la formularea politicilor durabile în timpul şi dincolo de criza de coronavirus. UNESCO şi programele interguvernamentale furnizează platforma şi cadrul pentru toate părţile interesate să participe la discuţiile dedicate politicii şi principiilor în domeniul de acces la informaţie. Un eveniment dedicat, intitulat ''Saving Lives, Building Trust, Bringing Hope'', va fi organizat la 28 septembrie 2020, pentru a scoate în evidenţă importanţa accesului la legislaţiile pentru informaţie şi a accesului liber, toate fiind considerate instrumente puternice pentru diminuarea crizei, conform https://www.un.org. Evenimentul online începe cu declaraţii ale reprezentanţilor UNESCO şi ale unor oficiali ai guvernelor liberian şi uzbek despre importanţa acestei zile, precum şi intervenţii ale partenerilor ONU, urmate de o sesiune de discuţii libere pe această temă, conform en.unesco.org.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii