Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:37 05 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Arhivelor Mesajul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale

ro

09 Jun, 2020 00:00 1192 Marime text
  • Ziua internaţională a arhivelor este evenimentul care reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii.
  • La Congresul Internaţional de la Viena din 2004, cei 2.000 de participanţi au adoptat o rezoluţie prin care cereau Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor.
  • Arhivele constituie izvoare reprezentative ale culturii şi civilizaţiei popoarelor contribuind la definirea și întărirea identității naţionale şi locale.


La 9 iunie 2018 este marcată Ziua internaţională a arhivelor. Evenimentul reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii. Arhivele, alături de muzee şi biblioteci, participă la conservarea memoriei colective, potrivit www.arhivelenationale.ro.

Instituţiile naţionale sau locale ale arhivelor sau asociaţiile profesionale sunt invitate să organizeze acţiuni, evenimente dedicate atât arhivelor, cât şi cunoaşterii şi descoperirii profesiei de arhivist, precizează www.ica.org.


Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile.


"La 9 iunie 1948 a fost constituit, sub patronajul UNESCO, Consiliul Internaţional al Arhivelor - The International Council on Archives (ICA), organizaţie non-guvernamentală cu scopul de a promova conservarea şi utilizarea arhivelor din întreaga lume.


Începând cu anul 2007, ziua de 9 iunie a fost instituită Zi internaţională a arhivelor pentru întreaga comunitate a arhivelor, la nivel mondial."
Arhivele, izvoare reprezentative ale culturii şi civilizaţiei popoarelor


"Componentă esenţială a oricărei societăţi, Arhivele constituie izvoare reprezentative ale culturii şi civilizaţiei popoarelor contribuind la definirea și întărirea identității naţionale şi locale.


În ţara noastră, instituţia Arhivelor a fost înfiinţată oficial prin adoptarea Regulamentelor Organice din anii 1831-1832, iar ziua Arhivelor Naţionale ale României este sărbătorită în fiecare an la 31 octombrie, dată la care în anul 1862 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Direcţiei Generale a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor Statului din Ţara Românească şi Moldova. România devenit membră a Consiliului Internaţional al Arhivelor în cadrul congresului de la Florenţa din 1956.


Cu prilejul zilei internaţionale a arhivelor, le dorim colegilor arhivişti din toată lumea, din instituţiile de stat şi organizaţiile publice sau private, spor în activitate şi realizări remarcabile în domeniul păstrarii, conservării şi valorificării patrimoniului arhivistic", a transmis Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.


În 2017, tema acestui eveniment a fost ''Arhive, cetăţenie şi interculturalism'', de asemenea, tema Conferinţei 2017 ALA (Asociaţia Latino-Americană a Arhivelor)-ICA, care a avut loc în perioada 27-29 noiembrie, în Ciudad de Mexico, potrivit www.ica.org. Temele agreate între programul Comisiei ICA şi Arhivele Naţionale din Mexic au inclus, printre altele: interculturalism şi culturi ancestrale, drepturile omului, traficul ilicit de patrimoniu documentar, arhive şi artă, arhive, mediu înconjurător şi dezastre naturale, drepturi de autor şi proprietate intelectuală.

ICA organizează în fiecare an o conferinţă, exceptând anul în care este organizat Congresul ICA, respectiv din patru în patru ani. În 2016, tema Congresului organizat la Seoul, în perioada 5-10 septembrie, a fost "Arhive, Armonie şi Prietenie".

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa, a cărei misiune este de a promova conservarea şi utilizarea arhivelor din întreaga lume. A fost constituit la 9 iunie 1948, sub auspiciile UNESCO. Charles Samaran, directorul general al Arhivelor Naţionale ale Franţei a fost primul preşedinte.

Organizaţia, care are membri în 198 de ţări, a început imediat o strânsă şi îndelungată colaborare cu Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Instituţiilor Bibliotecare (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA), Consiliul Internaţional al Muzeelor (The International Council of Museums - ICOM) şi Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (The International Council on Monuments and Sites - ICOMOS).

Unul dintre obiectivele ICA este de a stabili, menţine şi consolida relaţiile dintre arhivişti din toate ţările, precum şi dintre toate instituţiile, organismele profesionale şi alte organizaţii, publice şi private, oriunde ar fi acestea amplasate, şi care sunt preocupate de administrarea sau păstrarea înregistrărilor şi arhivelor, de pregătirea profesională a arhiviştilor, în special prin schimbul de informaţii. De asemenea, ICA se străduieşte să protejeze şi să asigure accesul la arhive prin stabilirea de standarde, dezvoltarea profesională, precum şi să permită dialogul între arhivişti, factorii de decizie politică, creatorii şi utilizatorii de arhive.

Consiliul Internaţional al Arhivelor promovează gestionarea şi utilizarea înregistrărilor şi arhivelor, precum şi conservarea patrimoniului arhivistic al umanităţii din întreaga lume, prin schimb de experienţă, cercetare şi idei privind probleme de management în arhivistică, gestionarea şi organizarea instituţiilor de arhivă.

La Congresul Internaţional de la Viena din 2004, cei 2.000 de participanţi au adoptat o rezoluţie prin care cereau Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor. Unele ţări deciseseră deja să adopte o zi a arhivelor naţionale, cu scopul de a sensibiliza atât publicul larg, cât şi factorii de decizie cu privire la importanţa arhivelor.

În 2005, la Paris, în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, data de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual. Prin marcarea acestei zile se dorea evidenţierea importanţei arhivelor audiovizuale. A fost o excelentă iniţiativă, însă nu erau singurele arhive aflate în pericol şi care aveau nevoie de protecţie.

În acest context, Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) a decis, în cadrul Adunării Generale anuale din noiembrie 2007, să lanseze Ziua internaţională a arhivelor, la 9 iunie, data la care acest consiliul fusese creat în 1948, sub auspiciile UNESCO. Alegerea a fost adoptată de către Biroul Executiv al ICA, precum şi de întreaga comunitatea a arhivelor, la nivel mondial, potrivit www.ica.org.

România a devenit membră a Consiliului Internaţional al Arhivelor cu prilejul congresului de la Florenţa din 1956, se menţionează pe www.arhivelenationale.ro.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii