Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:27 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internaţională a animalelor! Astăzi sărbătorim necuvântătoarele

ro

04 Oct, 2020 08:01 1213 Marime text


Ziua internaţională a animalelor ("World Animal Day") este sărbătorită, anual, la 4 octombrie, potrivit worldanimalday.org.uk. Este marcată în majoritatea ţărilor din lume cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice.

Ziua internaţională a animalelor este cu atât mai importantă şi relevantă cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală a animalelor. De exemplu, experţii World Wide Fund for Nature (WWF) au atras atenţia în septembrie 2020 că peste două treimi din populaţiile de animale sălbatice au dispărut în mai puţin de 50 de ani, în principal din cauza activităţilor umane. Mai mult, potrivit raportului ştiinţific intitulat ''Living Planet Index'' realizat de WWF, dispariţia continuă a habitatelor naturale ale vieţuitoarelor sălbatice creşte riscul de pandemii viitoare, deoarece favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni şi animale.

La 30 septembrie 2020, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea trebuie să oprească "războiul împotriva naturii", pentru că acesta deschide calea pentru apariţia unor boli precum COVID-19. Deschizând primul summit al ONU din istorie despre criza biodiversităţii, Guterres a arătat că liderii "trebuie să schimbe cursul şi să transforme relaţia noastră cu lumea naturală".

La rândul său, naturalistul britanic David Attenborough, în vârstă de 94 de ani, a lansat, tot la 30 septembrie 2020, un apel din partea unor grupuri de protejare a mediului pentru ca lumea să investească 500 de miliarde de dolari anual pentru a opri distrugerea naturii, avertizând că viitorul planetei este în "mare pericol".

În iulie 2020, un studiu de amploare realizat de realizat de cercetători de la mai multe universităţi australiene a arătat că aproximativ 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate din cauza incendiilor de vegetaţie fără precedent care au devastat Australia în 2019 şi 2020. Este "cea mai gravă catastrofă pentru faună din istoria modernă", potrivit autorilor.

Ediţia din 2020 a Zilei internaţionale a animalelor marchează, în România, o premieră. La 4 octombrie 2020, este inaugurat, în Popeşti-Leordeni, primul muzeu dedicat câinilor fără stăpân. Evenimentul reprezintă începutul unei campanii organizate de Animal Society, în parteneriat cu VIER PFOTEN şi Fundaţia Speranţa, intitulată "Mesagerii Speranţei", ce are drept obiectiv promovarea adopţiilor de câini din adăpostul Speranţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii