Ziua Dobrogei, sărbătorită la Cumpăna. Iată care au fost momentele artistice (FOTO)
Ziua Dobrogei, sărbătorită la Cumpăna. Iată care au fost momentele artistice (FOTO)
14 Nov, 2024 17:40
ZIUA de Constanta
473
Marime text
Comuna Cumpăna a celebrat Ziua Dobrogei printr-un eveniment despre tradiții, artă și multiculturalism.
Cu ocazia Zilei Dobrogei, sărbătorită anual pe 14 Noiembrie, comuna Cumpăna a organizat o serie de evenimente dedicate celebrării moștenirii istorice și culturale a regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră. Sub tema „DOBROGEA - MOZAIC ETNIC ȘI CULTURAL”, programul a oferit o incursiune emoționantă în diversitatea etnică și culturală a Dobrogei, aducând în prim-plan talentul tinerilor artiști locali.
Ziua Dobrogei este sărbătoarea care marchează unirea acestui străvechi teritoriu românesc la Patria Mamă, în urmă cu 146 de ani, după mai bine de patru secole de stăpânire otomană. Încă din 2015, românii sărbătoresc această zi ca simbol al moștenirii culturale și spirituale dobrogene, un „colț de Rai” care a devenit un veritabil mozaic de culturi și tradiții, scrie Primărie comunei Cumpăna, pe pagina sa de Facebook.
În comuna Cumpăna, festivitățile au fost deschise de un spectacol pregătit de copiii și tinerii instituțiilor de învățământ locale. Printre momentele artistice deosebite s-au numărat:
- Suite de dansuri dobrogene susținute de Ansamblurile Folclorice „Boboceii Cumpenei” și “Mugurașii Cumpenei”, sub îndrumarea maestrului coregraf Constantin Olteanu.
- Dansul macedonesc „Pamporea”, interpretat cu pasiune de Ansamblul „Româncuța”, a adus un omagiu comunității aromâne din Dobrogea.
- Preșcolarii de la Grădinița „Paradisul Copiilor” au prezentat momentul „Dobrogea mea” - Grupele „Buburuzeˮ și „Albinuțeˮ, sub îndrumarea doamnelor educator Camelia Zamfir și Elena Ivașcu.
- Preșcolarii de la Grădinița „Sfânta Maria” au susținut momentul „Micii dobrogeni – Cântec, joc și voie bună” - Grupa „Tom și Jerry”, sub îndrumarea doamnelor educator Gabriela Achim și Violeta-Elena Chiorpec.
- Un dans popular autentic, „Geampara”, a fost oferit de preșcolarii de la Grădinița „Florilor”, care au demonstrat frumusețea și ritmul folclorului local, Grupa mare „Laleleˮ, sub îndrumarea doamnelor educator Andreea Fieraru și Carmen Istrate.
Printre momentele artistice, Grupul „Lira Folk” al Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, coordonat de doamna profesor Ela Chirilă, a oferit un moment de excepție. De asemenea, programul a inclus poezii și cântece interpretate în limba turcă de elevii Ali Ateș și Zara Bănuț, subliniind diversitatea lingvistică și etnică a comunității dobrogeane.
Evenimentul a inclus și o festivitate de premiere a sportivilor C.S. „Victoria” Cumpăna, care au obținut rezultate remarcabile în competițiile recente. Au fost premiați sportivii secției de lupte, antrenați de domnul Vasile Vicol, și gimnastele de aur ale comunei, antrenate de doamnele Elena Vlad și Luiza Cerbula. Premierea a fost oficiată de viceprimarul comunei, Florin Neagu, și directorul C.S. “Victoria” Cumpăna, Ion Răuță.
Doamna primar a transmis telefonic un mesaj emoționant cu prilejul acestei sărbători, exprimându-și recunoștința față de toți cei care păstrează vie tradiția și moștenirea dobrogeană și subliniind importanța unității în diversitate pentru comunitatea din comuna Cumpăna.
În plus, cu ocazia acestei mari sărbători, publicul a fost invitat să admire o expoziție de artă organizată de domnul Marian Vintilă, profesor al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” și coordonator al atelierului de pictură „Lumină și Culoare” din Cumpăna. Biblioteca comunală, prin grija doamnei bibliotecar Luminița Cioroiu, a prezentat și o expoziție de carte veche, aducând în atenție valorile și tradițiile scrise ale Dobrogei.
Primăria comunei Cumpăna își exprimă gratitudinea față de toți cei care au contribuit la succesul evenimentului, dedicat celebrării acestui tărâm special al României.
Dobrogea, cu istoria sa milenară, multiculturalitatea și frumusețea naturală unică, rămâne un model de conviețuire și armonie, pe care locuitorii din comuna Cumpăna îl celebrează cu mândrie și respect în fiecare an, a încheiat sursa citată.
La mulți ani, Dobrogea!
La mulți ani, dobrogeni!
Citește și:
Consiliul Județean ConstanțaJudețul Constanța, gazda evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Dobrogei!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii