Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac „Portul Constanța a devenit neatractiv“

ro

08 Oct, 2020 13:20 2383 Marime text
  • Vergil Chițac a precizat că Portul Constanța nu trebuie să urmărească obținerea profitului, iar indicatorul de performanță ar trebui să fie volumul de mărfuri traficate.

În urmă cu puțin timp Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța pentru următorii patru ani, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj.

Acesta a vorbit în cadrul postării sale despre faptul că, Portul Constanța nu trebuie să urmărească obținerea profitului, iar indicatorul de performanță ar trebui să fie volumul de mărfuri traficate, după cum se procedează peste tot în lume.
 


În cadrul ședinței de plen a Senatului de ieri, mi-am expus punctul de vedere cu privire la amendamentele propuse de mine la OUG 160 pentru modificarea Ordonanței 22 din 1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile. Toate modificările pe care le propun vin în următorul context:

Începând cu perioada 2014-2015, Portul Constanța a devenit neatractiv, transporturile ajungând tot mai des în Ucraina și Bulgaria în detrimentul nostru. Cauza? Portul Constanța a devenit un port scump. În 2011, portului i s-a aplicat principiul guvernării corporatiste, astfel că în acest moment mandatul administratorului include în principal obținerea profitului. Or, dacă ne uităm pe structura de venituri, observăm că 70% dintre acestea provin din chirii, iar administratorul pentru a scoate profit vine și mărește aceste chirii. Astfel, prețul mărfurilor tranzitate a crescut, iar Portul a ajuns să fie ocolit în ultimul timp.

Pe scurt, Portul Constanța nu trebuie să urmărească obținerea profitului, iar indicatorul de performanță ar trebui să fie volumul de mărfuri traficate, după cum se procedează peste tot în lume. Altfel, încet dar sigur, Portul Constanța va muri.

Am transmis mesajul de mai sus atât în calitate de senator, cât și în calitate de primar ales al orașului Constanța. Sunt foarte interesat ca lucrurile să funcționeze corect, pentru că orașul se poate dezvolta doar în simbioză cu Portul Constanța. Nicăieri în lume porturile nu sunt administrate pentru obținerea profitului, ci pentru volumul de mărfuri traficate. Dacă vom continua așa, atât Portul cât și orașul vor avea de suferit pe termen mediu și lung.

Sunt sigur că vom găsi soluția pentru a reintra în rând cu lumea civilizată și că vom dezvolta sănătos și durabil cea mai activă platformă economică a Constanței.


Sursa foto: Facebook/ Vergil Chițac
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii