Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verde Urban îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu subiectul energiei termice de la Constanţa

ro

14 Dec, 2018 00:00 1486 Marime text
În calitate de asociaţie care militează pentru protecţia mediului, Verde Urban spune că urmăreşte cu îngrijorare subiectul energiei termice şi evoluţia sistemului centralizat de termoficare.

„Ani de-a rândul, CET-ul si RADET-ul au fost nişte găuri negre care au înghiţit sume imense de la bugetul local, ajungând în mod cu totul ciudat să aibă datorii de sute de milioane.

Ştim cu toţii surprinderea, groaza determinată de primirea facturilor de întreţinere care, în aproape toate cazurile şi pentru toate categoriile de cetăţeni şi indiferent dacă vorbim de apartamente de lux sau de 2 camere confort redus erau, pe timpul iernii, în suma de 6-7 milioane, însemnând chiar pensia unui bătrân sau jumătate din venitul mediu al românului. 
S-a întrebat cineva cum s-au descurcat aceşti oameni, ce anume au mâncat, cum şi-au plătit medicamentele în iernile respective? În mod normal trebuia ieşit în strada pentru abuzivitatea acelor sume rezultate din proasta gestionare a mastodonţilor CET.

În astfel de condiţii, este normală tendinţa, uneori disperată, a oamenilor de a-şi monta centrale de apartament. 
Problema este că anumite studii afirmă că centralele pe apartament, în număr mare, ar polua, fapt care a determinat intenţia guvernului de introducere a unei taxe pe centrală.
În cazul acesta, prealabil propunerii interzicerii debranşării de la sistemul centralizat ar trebui, prin organisme de control, să se verifice scurgerea a sute de milioane de euro din aceste sisteme falimentare de termoficare, inclusiv cel din Constanţa, şi să se găsească soluţii ca acestea să fie modernizate şi să funcţioneze în parametri şi cu un randament care să genereze costuri decente pentru populaţie”, susţin reprezentanţii Verde Urban.
Vă reamintim că debranșarea din sistemul centralizat de încălzire va fi interzisă prin lege, după ce solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii termiei a fost respinsă de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Legea urmează să fie promulgată, iar autorităţile locale vor fi obligate din acel moment să decidă zonele unitare de încălzire, în cadrul acestora nu se va mai aproba nicio debranșare.
Foarte mulţi cetăţeni rămaşi în sistemul centralizat de termoficare sunt de părere că această lege nu face altceva decât să le traseze restricţii, în încercarea statului de a salva de la faliment CET-urile şi RADET-urile.
Constănţenii care intenţionează să se debranşeze anul viitor trebuie să ştie că în municipiu stabilirea zonelor unitare de încălzire va mai dura. Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a explicat că „pentru a elabora o strategie coerentă cu cap şi coadă, Banca Mondială şi-a arătat disponibilitatea de a aloca un grant şi de a realiza un studiu pentru subiectul energie termică la Constanţa. Abia după ce vom avea aceste elemente, vom stabili care sunt unitare, pentru că nu îmi doresc să fiu cel care îngrădeşte opţiunea constănţenilor. După cum aţi văzut, am încercat, circumscris legii şi regulilor ANRE, să păstrăm totuşi un echilibru. Ştiu foarte bine că acest proces este unul destul de dificil, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem că la un moment dat, dacă mai multe sisteme coexistă, ambele se vor dovedi ineficiente”.

Citeşte şi:

Banca Mondială face un studiu privind energia termică Se vor trasa zonele de încălzire unitară din municipiul Constanţa unde nu vor mai fi permise debranşările de la RADET

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii