Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veniţi de luaţi Wi-Fi de la UE! Fonduri pentru parcuri, pieţe publice, biblioteci sau muzee

ro

07 Nov, 2018 00:00 1448 Marime text
Prin intermediul iniţiativei WiFi4EU, Comisia Europeană doreşte să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi în spaţii publice precum parcurile, pieţele şi clădirile publice, bibliotecile, muzeele şi centrele de sănătate, peste tot în Europa.
 
Cererea de proiecte se lansează astăzi la ora 13.00 (ora Europei Centrale). Bugetul alocat este de 120 de milioane euro pentru perioada 2017-2019. Acesta va fi utilizat pentru instalarea unor echipamente Wi-Fi de ultimă generaţie în principalele centre de interes public.
 
„Conectivitate pentru toţi înseamnă că nu ar trebui să conteze unde locuim şi ce venituri avem. Prin urmare, ne propunem astăzi să dotăm până în 2020 fiecare sat şi oraş din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public”, afirma Jean-Claude Juncker în „Discursul privind starea Uniunii”, în septembrie 2016.

Cine vor fi beneficiarii?                    

Toţi europenii. Fondurile vor fi distribuite într-un mod cât mai echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât, până în 2020, cel puţin 6.000 de localităţi din UE să beneficieze de conexiuni de mare viteză.

Organismele publice locale

Iniţiativa WiFi4EU se adresează organismelor din sectorul public, în special municipalităţi locale, biblioteci, centre de sănătate etc. Ea va finanţa echipamentele şi costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar beneficiarul va plăti pentru conectivitate (abonamentul la internet) şi întreţinerea echipamentului timp de cel puţin 3 ani.
 
Autorităţile locale vor fi încurajate să dezvolte şi să promoveze propriile servicii digitale în domenii cum ar fi e-guvernarea, e-sănătatea şi e-turismul, cu ajutorul unei aplicaţii dedicate. Un bon valoric în cadrul proiectului echivalează cu 15.000 de euro.
 
Bonul valoric WiFi4EU va acoperi costurile cu echipamentele şi cu instalarea hotspoturilor Wi-Fi care îndeplinesc cerinţele care vor fi definite în cererea de candidaturi şi în acordul de grant care va fi semnat cu municipalităţile selectate. Municipalitatea selectată va plăti cheltuielile de conectivitate (abonamentul la internet), precum şi cheltuielile de întreţinere şi operare a echipamentelor timp de cel puţin 3 ani.
 
Cum vă puteţi depune proiectul?
 
Iniţiativa WiFi4EU va fi implementată prin intermediul unor proceduri simple şi nebirocratice - depunerea on-line a proiectelor, plăţi prin cupoane valorice şi cerinţe de monitorizare simplificate. Selecţia proiectelor se va face după principiul „primul venit, primul servit”. Promotorii proiectelor trebuie să propună echiparea unor zone în care nu există deja o conexiune Wi-Fi gratuită, publică sau privată, care oferă caracteristici similare.
Potrivit portalului Comisiei Europene, prima cerere de proiecte (mai 2018) a fost  anulată.
Totodată, Comisia a lansat o consultare publică, deschisă până la data de 5 octombrie, pentru a efectua un studiu de piaţă cu privire la sistemul unic de autentificare şi monitorizare pentru iniţiativa WiFi4EU.
 
Citeşte şi:
 
Primăria Constanţa s-a înscris în programul WIFI4EU
 

Editorial Fonduri pentru Wi-Fi în parcuri sau pieţe publice. Constanţa nu ştie sau nu vrea să acceseze bani europeni?!


 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii