Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:59 25 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un ultim omagiu…. Imagini din arhiva ZIUA de Constanţa cu marea actriţă Stela Popescu (galerie foto)

ro

25 Nov, 2017 00:00 2470 Marime text
Actriţa Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Marea actriţă a fost găsită decedată la domiciliul său. Corpul neînsufleţit a fost depus pentru un ultim omagiu vineri, 24 noiembrie în foyerul Sălii SAVOY a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Sâmbătă, 25 noiembrie actriţa va fi depusă la Capela Mănăstirii Cernica, iar duminică, 26 noiembrie la Cimitirul Cernica va avea loc înmormântarea, alături de soţul său, marele textier Mihai Puiu Maximilian.
 
Vă prezentăm câteva poze din arhiva ZIUA de Constanţa cu cea care a fost Stela Popescu.
 
În aprile 2013, Stela Popescu a ajuns la Constanţa penru a participa la evenimentul de lansare a filmului de comedie - „Mamaia”. „Rolul meu a fost al unei bătrâne, care este nevoită să ţină piept unui afacerist feroce, un rechin imobiliar, care încearcă să pună mâna pe mansarda ei. Până la urmă, săracul învinge, iar concluzia comediei este că, dacă prietenii îşi unesc forţele, pot câştiga. Cele mai inedite momente la filmări au fost legate de regizorul Jesus Del Cerro, care vorbeşte o română, amestecată cu engleză şi spaniolă. El crede însă că vorbeşte prefect română, iar noi nu prea îl înţelegeam şi atunci intervenea translatorul. Acest rol mi-a plăcut mult. Îmi plac personajele simple, din popor. Sunt mai relaxată aşa”, ne-a povestit, atunci, Stela Popescu.

O viaţă şi o carieră impresionantă 

Actriţa Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători. În 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Braşov. În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ''Maxim Gorki'', la care a renunţat, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul ''Casandra'', în spectacolul de diplomă ''Nu-i întotdeauna praznic'', de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, artista a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. A prezentat, alături de actorul Iurie Darie, prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, în 1968. În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969. Totodată, a jucat în celebrul serial "Boema" de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie a jucat din 1969 până în 1993, unde a făcut parte din distribuţia unor spectacole de succes, precum: ''Preşul'', ''Turnul de fildeş'', ''Mutter Courage'', ''Trei surori'', ''Peţitoarea'', ''Plicul''. În anii 1971-1979 a făcut un cuplul memorabil, pe scenă şi la televiziune, cu actorul Ştefan Bănică. În 1993 a revenit la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde a lucrat până la sfârşitul vieţii.

Cuplu umoristic Stela — Arşinel 

Longevivul cuplu umoristic Stela — Arşinel, care a început colaborarea în 1979, a fost garanţia umorului de calitate şi în prezent, dar şi în trecut, pe textele scenetelor semnate de Mihai Maximilian. Pe scena de la Revistă a realizat show-uri ca ''Aplauze, Aplauze'', ''Revista revistelor'', ''Omul care a văzut moartea'', ''Te aştept diseară pe Lipscani'', ''Nevestele vesele...la Boema'', ''Boema, slăbiciunea mea'', ''În grădina bucuriilor'', ''Constelaţia Boema'', ''Boema, bucuria mea'', ''Stela, stelele şi Boema'', ''Buna seara, Boema'', "Mama Boema".

Stela Popescu a fost protagonista spectacolului ''Coana Chiriţa'', un musical după ''Chiriţa în provincie'' de Vasile Alecsandri, pe muzica lui Al. Flechtenmacher, în regia lui Cristian Mihăilescu (Opera Comică pentru Copii). În 1958, a debutat în cinematografie în pelicula "Alo? Aţi greşit numărul". A jucat în peste 25 de filme, piese de teatru şi emisiuni de divertisment.

Zeci de premii, în palmares

În luna mai 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de "regina comediei" din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepţie, musicalul ''O noapte furtunoasă'', prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Actriţa a primit Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti festCo 2011 (17 iunie), desfăşurată la Teatrul de Comedie. La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră. Preşedinţia României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — "Arta Spectacolului", iar în 2016 i-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. În 2002 a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român — revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006. Principesa Margareta, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I, i-a acordat actriţei Stela Popescu, Medalia Nihil Sine Deo în septembrie 2013.

Ti-a placut articolul?

Comentarii