Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un teren din zona Platforma Midia Năvodari face obiectul unui dosar penal in rem din cauza mormanelor de deșeuri (VIDEO)

ro

27 Jan, 2023 00:00 1515 Marime text
  • Terenul din zona Platforma Midia Năvodari aparține atât Primăriei Năvodari, cât și mediului privat
  • Amenzile pentru aruncarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate s-au majorat. Valoarea maximă a sancțiunii este de 70.000 de lei pentru persoanele juridice și 45.000 de lei pentru cele fizice
  • Primăria Năvodari susține că, între controalele din 7 noiembrie 2022-18 ianuarie 2023, s-a ocupat de igienizarea suprafețelor de teren ce fac parte din domeniul public al UAT-ului
 
În data de 18 ianuarie 2023, inspectorii de la Garda de Mediu Constanța au fost solicitați de către polițiștii din cadrul Poliției Locale Năvodari să participe la un control în privința deșeurilor din zona Platforma Midia, de pe strada Depozitelor din orașul Năvodari. În această acțiune au fost înlăturate materialele de construcții și de altă natură ce se aflau la suprafață, ulterior fiind realizate foraje. Persoanele de la fața locului au descoperit că, mai multe deșeuri erau îngropate și amestecate cu pământ.
 
Pe această cale, reamintim că, în data de 7 noiembrie 2022, Garda de Mediu Constanța a mai efectuat un control, tot în zona Platformei Midia Năvodari și a notificat Primăria orașului să ia măsurile necesare de ecologizare a terenurilor de proprietate publică sau privată a UAT Năvodari.
 
Conform comisarului-șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, în ambele inspecții a fost vorba de același teren, aflat în regim de proprietate mixtă (o parte aparținând administrației locale, Primăria Năvodari, iar cealaltă mediului privat). La controlul din 18 ianuarie, a participat și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța. Suprafața totală a terenului este aproximativ 35 de hectare.
 
De asemenea, conform sursei, Garda de Mediu a trimis o sesizare legată de problema deșeurilor către Parchet și a fost deschis un dosar penal in rem pentru nerespectarea măsurilor ecologice, aflat în desfășurare.
 
În plus, Steluța Popescu a menționat că, în luna iulie 2022, în urma controalelor desfășurate pe litoral, echipajele Gărzii de Mediu s-au autosesizat și au amendat cu suma de 50.000 de lei un proprietar de teren privat din acea zonă pentru neluarea măsurilor de prevenire a abandonării deșeurilor și neasigurarea salubrizării proprietății. Terenul a fost curățat, dar cu trecerea timpului, mormanul de deșeuri a reapărut. Conform postării de pe Facebook a Gărzii de Mediu Constanța din data de 1 august 2022, pe terenul în cauză a fost identificat un autovehicul de mare tonaj încărcat cu deșeuri din construcții și demolări. Proprietarul mijlocului de transport, o societate comercială, a primit două sancțiuni în valoare de 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor legale privind transportul deșeurilor.
 
Printre măsurile propuse pentru combaterea fenomenului, Steluța Popescu a dat exemplul instalării camerelor de filmat în zonele de interes. În privința amenzilor acordate celor care aruncă deșeurile în afara spațiilor autorizate, acestea s-au majorat. Astfel, persoanele juridice sunt pasibile de sancțiuni cuprinse între 50.000 și 70.000 de lei, iar cuantumul pentru persoanele fizice este 30.000 – 45.000 de lei.
 
Conform reprezentanților Primăriei Năvodari, de la controlul de pe 7 noiembrie 2022 și până la cel din ianuarie, instituția și-a îndeplinit sarcinile conform notificărilor primite de la Garda de Mediu, procedând la igienizarea și delimitarea suprafețelor de teren care fac parte din domeniul public al orașului. De asemenea, primăria a notificat proprietarii care dețin terenurile din zonă să ia măsurile necesare pentru colectarea și transportul deșeurilor către puncte autorizate de colectare.
 
Primăria a mai adaugat că, până la data scrierii articolului, nu au fost notificați ca fiind parte în dosarul penal.
 
Citește și:
Amenzi în valoare totală de peste 7 milioane de lei aplicate în 2022 de Garda de Mediu Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii