Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul București, așteptat să se pronunțe azi în dosarul lui Valentin Răducu Preda

ro

09 Mar, 2021 00:00 2352 Marime text
 
 
  • Valentin Răducu Preda a fost consilier al lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.   

Judecătorii de la Tribunalul București sunt așteptați să se pronunțe azi - în faza camerei preliminare - în dosarul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, suspectat de trafic de influență. Tot în acest dosar, DNA a trimis în judecată și o persoană fizică, Radu Cătălin, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență și a infracțiunii de spălare de bani.
 
Oricare va fi decizia de azi a Tribunalului București, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
 
De precizat că în aceeași cauză, în  noiembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: două infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor.
 
Aproape de finele lunii trecute, Tribunalul București a respins acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA și inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, decizia nefiind una definitivă.
 
„În rechizitoriul DNA se arată că „în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro“.
 
„Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor“, conform DNA.
 
„Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză. Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive. Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul“, se mai arată în ancheta magistraților.
 
„Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei“, potrivit actului de sesizare a instanței.
 
Citește și
 
Anunț important din sala de judecată!
Judecătorii au respins un acord DNA. Cine bătuse palma cu procurorii


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii