Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț important din sala de judecată! Judecătorii au respins un acord DNA. Cine bătuse palma cu procurorii

ro

25 Feb, 2021 15:08 2534 Marime text
 
Tribunalul București a respins azi la acordul de vinovăție încheiat de fostul consilier al ministrului Transporturilor Tudor Gabriel Bohâlțeanu, acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și spălare de bani.
 
Oficial!
 
Respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu inculpatul Bohalteanu Tudor Gabriel, urmărit penal pentru trafic de influenta, prev. de art.257 alin.1 V.C.p. cu aplic. art.6 din Legea 78/2000 si art.5 C.p.(2 fapte) si spalare de bani, prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002 cu aplic. art.5 C.p., toate faptele cu aplic. art.33 lit.a din VCP, în dosarul de urmărire penală nr.482/P/2020 şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 25.02.2021.
 
De menționat că în aceeași anchetă, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Valentin Răducu Preda, fost consilier al primarului Radu Mazăre, iar la data faptelor anchetate de DNA fiind secretar de stat în Ministerul Transporturilor. În cauză, Valentin Răducu Preda este acuzat de trafic de influență.
 
Potrivit DNA, în baza acordului, Bohâlțeanu, acuzat de două fapte de trafic de influență și spălare de bani, ar urma să fie condamnat la „trei ani închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei“.
 
Amintim că în data de 17 decembrie 2020, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lui Valentin Răducu Preda, a lui Tudor Gabriel Bohâlțeanu și a unei alte persoane.
 
Date din anchetă!
 
În rechizitoriul privind pe inculpatul Preda Răducu Valentin și o altă persoană, reprezentant al unei societăți comerciale și în acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul BOHÂLȚEANU TUDOR GABRIEL, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
 
Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.
 
Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
 
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.
 
Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul.
 
Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
 
În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.
 
Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel și față de inculpatul persoană fizică.
 
Rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii