Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tânărul care a recuperat primul crucea aruncată în mare la Constanța, își serbează mâine onomastica (VIDEO)

ro

06 Jan, 2024 17:20 1158 Marime text
Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor – Aghiazma Mare, iar la Constanța, procesiunea religioasă a avut loc în Portul Tomis.

An de an, la finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului aruncă în apa mării trei cruci din lemn, sfințite, iar mai mulți tineri curajoșoi se aruncă în apa rece pentru a reccupera crucile. 

Anul acesta, primul care a reușit să ridice din apă una dintre crucile aruncate în mare de IPS Teodosie, la Constanța, a fost maistrul militar clasa a IV-a Arkadiusz-Jan Szczepanski, scafandru în cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă.

„A fost o competiție frumoasă, apa rece ne-a pus în dificultate. După calculele noastre, apa are 7 grade. Crucea o voi da bunicii mele“, a spus norocosul care a prins crucea. 


Conform reprezentanților Școlii Militare de Maiștri Militari ai Forțelor Navale, tânărul maistru militar, care încă nu a împlinit 30 de ani, a fost nevoit să crească departe de părinții săi, plecați în străinătate, el rămânând în grija bunicii sale. 

„Spiritul înnăscut de luptător și focul care îi curgea prin vene i-au purtat pașii la malul mării, unde puțin după vârsta majoratului a devenit soldat gradat profesionist în Forțele Navale Române. A ales să se alăture celor mai buni dintre cei buni și a devenit scafandru de luptă. În 2021 a absolvit Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, activând o nouă etapă în cariera sa. În același an, la Ziua Marinei, a fost premiat de șefului Statului Major al Apărării după ce salvase viața unui om care risca să piară înghițit de valuri“ - au mai precizat reprezentanții SMMMFN.


Mâine, pe 7 ianuarie, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, colegul nostru, maistru militar clasa a IV-a Arkadiusz-Jan Szczepanski își va sărbători ziua onomastică.

„Noi îi urmăm la mulți ani, sănătate deplină, puterea și inspirația de a face, în continuare, fapte bune“ - au mai transmis reprezentanții SMMMFN.



Citește și: 

Bobotează 2024 la ConstanțaCine este unul din curajoșii care a prins crucea de Bobotează și ce va face cu ea (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii