Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:06 05 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stimulente pentru profesori și personalul nedidactic din învățământul de stat. Proiectul merge la promulgare

ro

16 Oct, 2020 00:00 621 Marime text
  • Parlamentarii au votat acordarea de stimulente pentru profesori, personal auxiliar și personal nedidactic.
  • Ele vor fi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei.
  • Inclusiv cei din mediul privat vor putea beneficia, în condiții specifice.
  • Pentru a se aplica, Președintele Klaus Iohannis trebuie să promulge legea.
Profesorii și personalul didactic auxiliar, cât și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar sau universitar vor primi un stimulent de risc de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei, pentru perioada stării de urgență și a celei de alertă, dacă un proiect de lege, votat în Parlament, va fi promulgat de Președinte.
Această măsură se aplică celor din învățământul de stat, dar, după cum se precizează în proiectul adoptat, și personalul din învăţământul particular poate beneficia, în anumite condiții, de majorarea veniturilor salariale.

Pentru acești bani nu vor fi datorate contribuții sociale obligatorii.
Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspîndirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost adoptat în Parlament trebuie să mai treacă de câteva etape ale parcursului legislativ pentru a intra în vigoare. Pentru a se aplica, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

Începând cu anul școlar/universitar 2020-2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și cel nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior va beneficia, lunar, de un stimulent de risc.
Mai exact, stimulentul va fi de:
  • 2.000 lei, pentru cadre didactice, respectiv
  • 1.500 lei, pentru personalul didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic.
Totuși, stimulentul de risc nu va avea tot timpul valorile maxime, ci se va acorda proporțional cu timpul pe care angajații din învățământ îl vor petrece fizic la școală sau universitate,
deci nu se va acorda și pentru cursurile online, lista beneficiarilor și sumele pe care le vor primi aceștia urmând să fie stabilite de către directorul școlii sau rectorul universității.

Profesorii din mediul privat pot beneficia de stimulentul de risc amintit mai sus. Angajații din învățământul particular pot primi acest stimulent, pe perioada desfășurării cursurilor în cadrul școlilor sau universităților, contravaloarea acestuia putând fi suportată „şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar”, după cum apare în proiect.

Citește și :

Stimulente pentru profesori și personalul nedidactic din învățământul de stat. 2.000 de lei ar primi dascălii (document)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii