Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul ar putea acorda ajutor pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 (DOCUMENTE)

ro

20 Dec, 2021 00:00 1460 Marime text
  • Crescătorii de bovine ar putea primi ajutor de stat pentru susținerea activității economie, conform unei propuneri de legi.
  • În secțiunea DOCUMENT, puteți consulta Expunerea de motive, Adresa Senatului, Adresa Guvernului, Avizul Consiliului Legislativ, Raportul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Forma adoptată de Senat, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului. 
Pandemia de coronavirus a afectat România din mai multe puncte de vedere, atfel că s-a instalat criza economică.
 
Anii 2020 și 2021 au adus modifică în ceea ce privește importul și expoortul de bovine și nu numai.
 
Domeniul învățământului a fost și acesta afectat, școlile fiind închise din cauza pandemiei de coronavirus, astfel că distribuirea laptelui și cornului nu a mai fost realizată. Acest fapt afectând operatorii economici, întrucât marfa nu a mai fost distribuită.
 
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.58/2021 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru  susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 se află pe ordinea de zi a plenului pentru perioada de 20-21 decembrie 2021, conform cdep.ro.
 
Expunerea de motive
 
„În contextul actual, evoluţia virusului COVID-19 la nivel global este o
urgenţă majoră de sănătate publică pentru cetăţeni şi entitățile economice, motiv pentru care statele membre ale Uniunii Europene, la fel ca şi România, continuă și în anul 2021 măsurile de natură economică pentru a atenua aceste repercusiuni negative asupra economiei.
 
Prin circumstanțele excepţionale create de pandemia COVID-19, întreprinderile de toate tipurile se confruntă şi în anul 2021 cu o lipsă severă de lichiditate. De asemenea, întreprinderile solvabile sau mai puțin solvabile se pot confrunta și în acest an cu o lipsă bruscă sau chiar indisponibilitate de lichiditate. Acest lucru a afectat în anul 2020 și poate afecta grav situația economică a multor întreprinderi sănătoase şi situaţia angajaților acestora, cu posibile consecințe și în anul 2021, periclitând supravieţuirea acestora.
 
Atfel se impune o acțiune decisivă cu un impact ridicat pentru asigurarea lichidității întreprinderilor și în anul 2021, astfel încât acestea să se redreseze odată ce situația actuală este depășită.
 
Prin Comunicarea Comisiei Europene C(2021) 564 din 28 ianuarie 2021 privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 au fost menționate principalele măsuri pe care statele membre le pot adopta în vederea susținerii activității economice.
 
Sectorul de creştere a bovinelor a întâmpinat dificultăți prin imposibilitatea de a comercializa carne, lapte, produse din carne și produse lactate, înregistrând astfel pierderi economice însemnate.
 
Sectorul de creştere a bovinelor a întâmpinat în anul 2020 dificultăți prin imposibilitatea de a comercializa carne, lapte, produse din carne și produse lactate, înregistrând astfel pierderi economice însemnate, situație care se menține și în anul 2021.
 
Din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situația creată de COVID-19, încă din anul 2020 sectorul bovin s-a confruntat cu mari probleme, respectiv scăderea prețului la achiziție, restricții in transportul animalelor către procesare vânzare directă pe piață. HoReCa, scăderea exportului de animale vii, diminuarea numărului de animale, precum și perturbarea lanțurilor de aprovizionare, situație care se menține și în anul 2021.“
 
Situația din școli
 
„Totodată, o mare parte a fermierilor sunt furnizori de lapte către primi cumpărători pentru valorificarea acestuia în cadrul Programului pentru şcoli unităţile de învăţământ în anul şcolar 2020-2021 a condus la situaţia în care produsele contractate, gata de livrat, să nu mai poată fi distribuite beneficiarilor și să rişte depăşirea datei valabilității minimale stabilite.
 
Restricţiile impuse începând cu anul 2020 care se continuă și în anul 2021 generează pierderi în rândul crescătorilor de bovine prin interzicerea mobilității forței de muncă, imposibilitatea livrărilor laptelui crud materie primă către primi cumpărători, oprirea livrărilor procesatorilor de lapte către retail şi HORECA, interzicerea aprovizionării de către fermieri a automatelor de vânzare directă a laptelui către populație, acestea fiind doar câteva dintre motivele care contribuie la destabilizarea economică a fermierilor.
 
Restrictiile impuse de valul 3 al pandemiei COVID-19 în anul 2021, precum și efectele secetei accentuate din Romania din anul 2020 au condus la continuarea reducerii efectivelor de bovine.“
 
Conform proiectului de lege, este necesară realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, schemă, având ca scop compensarea pierderilor cauzate de pandemia COVID-19.
 
Ajutorul de stat ar putea fi acordat beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții:
 
„a) să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021 inregistrate în RNE. Plata ajutorului de stat se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de 31 ianuarie 2021;
 
b) să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de lapte în luna ianuarie 2021.
 
Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine deținut la data de 31 ianuarie 2021 pot solicita şi ajutor de stat pentru laptele livrat şi/sau vândut direct în luna ianuarie 2021.
 
Valoarea ajutorului de stat pentru cfectivele deținute la data de 31 ianuarie 2021 s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 182.708.014.97 lei la efectivul total de bovine înregistrat în RNE de: 1.285.977 capete, care îndeplinese criteriile de eligibilitate, rezultând un cunatum de 142.08 lei/cap.
 
Valoarea ajutorului de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct se calculează la cantitatea de lapte livrată şiisau vândută direct în luna ianuarie 2021, astfel încât să se acopere o parte din pierderile estimate pentru intregul an. Cantitatea de lapte livrat/vândut direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s-a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone.
 
Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698.82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232, 3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021.
 
Cuantumul ajutorului de stat se calculează în funcție de efectivul de bovine eligibile și de cantitățile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile pentru fiecare beneficiar, cu condiţia de a nu se depăşi echivalentul în lei a 225.000 euro/beneficiar.“
 
Schema de ajutor de stat are o valoare maximă 225.537.713.79 lei, conform proiectului de lege.
 
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 225.537.713.79 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.“
 
Cine poate beneficia de ajutorul de stat
 
„Beneficiarii ajutorului sunt crescătorii din sectorul bovinelor respectiv, întreprinderi individuale și familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice, după caz, precum și persoane juridice care desfăşoară activitate de creştere a bovinelor“, se precizează în proiectul de lege.
 
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de ordonanță de urgență, precizând observații și propuneri.
 
În secțiunea DOCUMENT, puteți consulta Avizul Consiliului Legislativ.
 

Senatul aprobă Ordonanța de Urgență a guvernului nr. 58 din 24 iunie 2021, realizând completări și modificări.

În secțiunea DOCUMENT, puteți consulta Forma adoptată de Senat.
 

Conform Raportului Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, „în urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 58/2021 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în forma adoptată de Senat.“
 
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.58/2021 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru  susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 se află pe ordinea de zi a plenului pentru perioada de 20-21 decembrie 2021, conform cdep.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă documente: cdep.ro
Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
La a treia rectificare bugetară a Guvernului
Deși sistat, Programul pentru școli derulat în județul Constanța a primit banii pentru restanțe

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii