Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al Uniunii Europene

ro

06 Nov, 2020 10:57 1411 Marime text
  • În cadrul discuțiilor, șefii Apărării au transmis analizele proprii în vederea finalizării instrumentului de orientare strategică a UE („busola strategică”).
Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat joi, 5 noiembrie, la videoconferința Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC), în formatul șefilor Apărării din UE.

La reuniunea prezidată de președintele EUMC, generalul Claudio Graziano, a luat parte și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell.

În cadrul discuțiilor, șefii Apărării au transmis analizele proprii în vederea finalizării instrumentului de orientare strategică a UE („busola strategică”). În acest context, au fost identificate opțiunile de consolidare a corelării dintre dezvoltarea capabilităților militare și mediul operațional, inclusiv prin valorificarea lecțiilor identificate din operațiile și misiunile în curs.

De asemenea, pe agenda conferinței au fost incluse subiecte referitoare la evoluția, rolurile și viitoarele misiuni ale structurilor militare ale Uniunii Europene - EUMS (Statul Major Militar al Uniunii Europene) și MPCC (Capabilitatea Militară de Planificare și Conducere), precum și la cooperarea dintre Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică. În cadrul întâlnirii, Josep Borrell a prezentat evoluțiile recente din domeniul politicii de securitate și apărare comună.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a subliniat că procesul de operaționalizare a MPCC va conduce la realizarea unui sistem flexibil de comandă și control, capabil să răspundă eficient la crizele de securitate actuale. Totodată, oficialul român a apreciat rezultatele obținute, până în prezent, în demersul de implementare a inițiativelor UE în domeniul apărării și a reliefat importanța proiectului privind mobilitatea militară la nivelul Uniunii și necesitatea finanțării corespunzătoare a acestuia.

Referitor la cooperarea dintre UE și NATO, șeful Statului Major al Apărării a evidențiat importanța NATO pentru Europa, cu atât mai mult cu cât, pentru majoritatea statelor membre ale UE, Alianța Nord-Atlantică reprezintă fundamentul apărării colective. „Direcția principală o reprezintă întărirea capacităților de apărare și securitate ale Uniunii Europene, în strânsă complementaritate cu procesele similare din cadrul Alianței”, a afirmat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul EUMC, șefii Apărării din țările UE discută analizele militare pregătite de Statul Major al Uniunii Europene (EUMS), prezintă puncte de vedere și armonizează pozițiile naționale, propunând cursuri de acțiune în domeniul apărării și securității comune europene.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii