Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul și istoricul din Constanța, Cristian Cealera, câștigător la prima participare la emisiunea „Câștigă România!“

ro

07 Jun, 2023 10:38 2993 Marime text
Pasionat de istorie, în special Istoria Dobrogei., Cristian Cealera din Constanța a reușit să impresioneze la concursul de televiziune Câștigă România difuzat de televiziunea națională. 

Cristian Cealera a reușit să scoată din concurs un concurent care participase la șase ediții ale competiției. 

„Rãsturnare de situație ieri searã: după 6 ediții, Marian a ieṣit din concurs. Încã un concurent de care ne vom despãrți cu regret, dar care rãmâne cu mândrie în comunitatea noastrã. CRISTIAN CEALERA a preluat ṣtafeta ṣi o va duce mai departe, în aceastã searã. Pasionat de istorie ṣi antropologie, susținut de soția ṣi fiul sãu, Cristian vine din Constanța. Este ghid, istoric ṣi educator muzeal, iar de ieri a intrat în albumul de marcã al câṣtigãtorilor concursului nostru. E hotãrât sã rãspundã corect la toate întrebările ṣi sã continue aventura la Câṣtigã România!“ - au transmis organizatorii concursului pe pagina oficială Câștigă România. 


În prezentarea făcută de organizatori se menționează că, Cristian Cealera a terminat Universitatea Ovidius Constanța, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Master în Antropologie și Istorie Europeană.

„Evident, locuiește la malul mării, e căsătorit și are un fiu. De profesie este educator muzeal, ghid, istoric și scriitor. Pasiunea sa cea mai mare este ISTORIA DOBROGEI, dar și istoria universală, scrisul, documentarea și filmele documentare. A mai avut o încercare de participare la un concurs de cultură generală în anii 90, dar nu s-a finalizat, așa că a fost un vis pus la sertar, până astă seară, când se simte pregătit să se prezinte în fața publicului“ - se mai arată în prezentarea de pe pagina concursului.


Potrivit datelor prezentate pe site-ul competiției, în fiecare ediție, în platoul emisiunii se află trei concurenți care trebuie să răspundă corect mai multor întrebări de cultură generală și să străbată, virtual, mai multe județe de pe harta României. Fiecare concurent trebuie să-și aleagă de pe harta României un județ de graniță ca punct de plecare.

Misiunea concurentului este să ajungă într-un judeţ tot de graniță, ales de calculator. Concurenții trebuie să răspundă la întrebări de cultură generală care au legătură cu județele „prin care trec”. În ultima etapă rămâne un singur jucător, cel care a răspuns corect la cele mai multe întrebări.

Despre Cristian Cealera

Născut la data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile Școlilor Gen.12 şi 25 şi a absolvit Liceul „Decebal“, din Constanta, promoţia 1992. A urmat cursurile Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Bucuresti şi este licenţiat în Criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul militar, apoi a activat trei ani ca jurist la o societate comercială din Mangalia. În anul 2001 a intrat în presă şi timp de 15 ani a lucrat la diverse ziare, inclusiv la ZIUA de Constanţa, acoperind diverse domenii - de la Eveniment, la Social, Cultură şi Sport. A fost angajat la două televiziuni, iar la una dintre acestea, în calitate de producător şi scenarist, a realizat 19 filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea. Continuă şi astăzi realizarea de filme documentare şi publică materiale de promovare a istoriei şi culturii dobrogene.

Are un master în Antropologie şi Istorie Europeană, absolvit la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, Facultatea de Istorie. În prezent, este doctorand al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi. Este autorul seriei de trei volume „Poveştile Mării Negre“ şi al romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“, cărţi publicate în perioada 2014-2018.

Citește și: 

#citeșteDobrogeaO unitate militară din Hispania și dovezile existenței sale în Dobrogea romană - Ala II Hispanorum et Aravacorum (I) Originea, modul de recrutare și primele dovezi

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii