Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sancțiuni severe pentru acces și campare într-o zonă strict protejată din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării

ro

19 Aug, 2020 20:28 1527 Marime text
  • În acest sezon s-a constatat în repetate rânduri încălcarea legilor în vigoare și intrarea brutală în zonele strict protejate din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Zilele trecute, în cursul controalelor efectuate de Comisariatul Regional Murighiol-Sfântu Gheorghe al ARBDD, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale (4* 6000 lei) și 2 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale privind accesul interzis și campare ilegală în Zona Strict Protejată SACALIN ZĂTOANE. În suprafață de 21 410 ha, aceasta este cea mai importantă zonă de cuibărit, hrănire, premigraţie și iernare pentru multe specii de păsări, de aceea accesul vizitatorilor în cuprinsul acestei zone este STRICT INTERZIS.

Zonele Strict Protejate sunt absolut esențiale pentru ocrotirea unor habitate și specii de floră și faună rare, periclitate sau chiar pe cale de dispariție. Astfel, inconștiența și iresponsabilitatea celor care nu înțeleg sau refuză să respecte prevederile legilor în vigoare trebuie și va fi mereu sancționată cu severitate.

Conform ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, art. 53

(1) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

f) intrarea în perimetrul protejat fără permisul de acces eliberat de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate/administrator;
h) camparea pe suprafața ariilor naturale protejate în afara locurilor special amenajate, precum și nerespectarea regulamentelor specifice locurilor de campare;”

Mai mult, Conform HOTĂRÂRII Nr. 248 din 27 mai 1994 pentru adoptarea unor măsuri în vederea aplicării Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării", ART. 29, În cadrul zonelor cu regim de protecţie integrală se pot desfăşura activităţi care au următoarele obiective:

a) cercetarea evoluţiei zonei, menţinerea şi conservarea calităţilor acesteia,
monitorizarea principalilor parametri ce ii definesc starea de evoluţie;
b) cercetarea biologiei zonei;
c) realizarea acţiunilor de paza şi control asupra zonei de către personalul Administraţiei rezervaţiei.

ART. 30
Accesul în interiorul zonelor cu regim de protecţie integrală şi desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 29 se realizează numai în baza autorizaţiei emise de Administraţia rezervaţiei.”

Inspectorii ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării vor continua monitorizarea atentă a întregului teritoriu al RBDD iar încălcarea legilor va fi aspru sancționată.

Sursa foto-text: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii