Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:25 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salariaţii afectaţi de concedierile colective cauzate de pesta porcină africană vor primi compensaţii lunare de 500 de lei

ro

18 Sep, 2018 00:00 415 Marime text
Guvernul a aprobat acordarea unei compensaţii tuturor salariaţilor din sectorul crescătorilor de suine afectaţi de concedierile colective pentru motive neimputabile.
 
Angajaţii care vor rămâne fără locuri de muncă vor beneficia, în completarea indemnizaţiei de şomaj, de compensaţii, neimpozabile, în valoare de 500 de lei, care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum şase luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.
 
Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern stabileşte condiţiile minime pentru acordarea compensaţiei, printre care şi vechimea de şase luni la acelaşi angajator. Acest principiu este respectat în toate situaţiile în care sunt reglementate măsuri de protecţie socială şi are ca scop evitarea eventualelor solicitări abuzive de plată a acestor drepturi.
 
Documentul aprobat de Guvern stabileşte că plata compensaţiei va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va gestiona şi soluţiona cererile de acordare a compensaţiei.
 
Decizia de stabilire a unei măsuri de protecţie socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul societăţilor din sectorul crescătorilor de suine a fost luată în contextul în care, la nivelul acestor societăţi, nu există încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul unităţilor, în conformitate cu prevederile art. 67 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii.
 
Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în prezent, România se confruntă cu evoluţia progresivă a virusului pestei porcine africane, boală care a afectat mai multe judeţe. Până în prezent, au fost confirmate şi notificate către Comisia Europeană peste 800 de focare de pestă în exploataţiile nonprofesionale din judeţele Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Sălaj, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Satu Mare.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii