Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol reclama abuzurile CNVM

ro

07 Aug, 2010 00:00 2264 Marime text
9-rompetrol.jpgGrupul Rompetrol (TRG - The Rompetrol Group N.V.) a depus, în cursul zilei de ieri, o plângere la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare privind abuzurile repetate ale reprezentanţilor autorităţii şi depăşirea flagrantă a atribuţiilor conferite de lege, de la impunerea derulării ofertei publice pentru Rompetrol Rafinare şi până la recenta ordonanţă de suspendare a drepturilor aferente calităţii de acţionar majoritar.

În acord cu prevederile legii 297/2004 şi a articolului 74 din regulamentul CNVM 1/2006, Grupul a solicitat emiterea în regim de urgenţă a unei decizii referitoare la anunţul de retragere a acţionarilor Rompetrol Rafinare, depus de TRG în data de 13 mai pe fondul finalizării ofertei publice de preluare. În urma ofertei, participaţia Grupului s-a majorat de la 75,99% la 98,63% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, Grupul Rompetrol consideră necesară revocarea imediată a ordonanţei CNVM 335/28.07.2010 privind suspendarea dreptului TRG de a delista Rompetrol Rafinare, statut conferit şi asigurat de lege, dar şi de calitatea de acţionar majoritar. Aceasta a fost emisă de autoritate cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legii 297/2004 şi a statutului CNVM, aprobat prin ordonanţa de urgenţă 25/2002.

Mai mult, TRG solicită şi o despăgubire financiară de 50 milioane USD pentru prejudiciul cauzat de emiterea acestei ordonanţe, prioritatea fiind ca justiţia să recunoască abuzurile repetate asupra Rompetrol.

Printre aspectele reclamate de Grup se numără şi fundamentarea nelegală şi discriminatorie a ordonanţei sub pretextul nejustificat al protejării unui interes public, asumarea de către CNVM şi Ministerul Finanţelor Publice în mod anticipat a calităţii de acţionar, speculaţii privind prejudiciile aferente delistării RRC, în contextul în care creanţa invocată nu este exigibilă şi nu îi oferă decât dreptul la dobânzi. Astfel, în perioada 2004-2009, nivelul total al dobânzilor virate către bugetul de stat se ridică la aproximativ 225 milioane USD, iar până la scadenţă acesta urmând să ajungă la aproximativ 260 milioane USD.

Modul discreţionar de interpretare a legilor în vigoare, libertatea de a emite alte instrucţiuni/ordine/decizii în contradicţie cu prevederile care definesc piaţa de capital, dar şi declaraţiile speculative ale reprezentanţilor CNVM, pun la îndoială independenţa şi competenţa autorităţii „în stabilirea şi menţinerea cadrului necesar dezvoltării pieţelor reglementate“.

Grupul va utiliza toate căile legale pentru respectarea statutului de acţionar/investitor în România şi îşi va apăra drepturile recunoscute de legile din România şi din Uniunea Europeană.

Grupul Rompetrol a respectat şi va respecta prevederile legale din zonele în care îşi desfăşoară activităţile. În cei peste 10 ani de activitate, Grupul a devenit un important contribuabil la bugetul de stat, suma totală virată ridicându-se la aproximativ 8 miliarde USD (3,5 miliarde USD doar în perioada 2007-2009).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii