Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Războiul din Ucraina și economia mondială

ro

06 Jun, 2022 14:58 1370 Marime text

Războiul din Ucraina va avea semnificații majore pentru economia mondială, care să-și revină din stresul cauzat de pandemia de coronavirus. Pe lângă suferințele umane de necontestat, urmările războiului sunt vizibile în importurile și exporturile de bunuri, pe întreg mapamondul.  Rusia și Ucraina au o influență majoră asupra economiei globale.
Acest lucru se datorează poziției lor de furnizori influenți pentru o gamă largă de mărfuri: petrol, cereale, ulei de floarea soarelui, piese pentru industria auto și materiale pentru industria petrochimică.

Scăderea comerțului cu energie și creșterea prețurilor gazelor naturale și petrolului

Piețele de petrol și gaze naturale au început să înregistreze un ușor declin înainte de începerea Războiului din Ucraina. Prețurile au cunoscut o tendință de creștere, datorită diferenței dintre cerere și ofertă. Cererea globală a devenit mai ridicată decât se așteptau producătorii. Acest factor a condus la o vulnerabilitate a pieței energetice, petrolului și gazelor naturale, iar declanșarea războiului a fost punctul cheie, ce a amplificat creșterea prețurilor. 
Rusia este principalul furnizor de gaze naturale pentru Europa, aceasta din urmă fiind dependentă de gazele rusești. Tocmai de aceea Europa este cea mai afectată de creșterea prețurilor. Din cauza războiului din Ucraina, s-a remarcat creșterea prețurilor gazelor naturale și a petrolului și scăderea comerțului către țările europene. Astfel, importurile de petrol vor înregistra deficite comerciale și fiscale mari, alături de o creștere a inflației. 

Limitarea comerțului cu mărfuri și creșterea prețurilor pentru mărfurile de consum

Incertitudinea comerțului rusesc cu energie  este discutabilă, ceea ce duce la o explozie a prețurilor la pompă. Creșterea prețurilor carburanților declanșează un întreg val de scumpiri, transportatorii fiind nevoiți să solicite prețuri mai mari. 
Întreruperile lanțului de aprovizionare pot avea consecințe majore, alături de creșterea prețurilor la pompă. În plus, prețurile mai mari ale combustibilului, alături de primele de asigurare ce au cunoscut și ele o majorare, au dus la creșterea costurilor de transport. Astfel, aprovizionarea cu bunuri de mare valoare, alimente, medicamente, produse de îngrijire corporală, alcool, tigari electronice, componente pentru automobile și aparate electrice, necesită costuri semnificative pentru aprovizionare.
Rusia și Ucraina sunt mari producători și exportatori de produse alimentare cheie, dar și minerale și energie, metale de bază, precum nichel, aluminiu sau paladiu. Războiul dintre cele două țări a dus la șocuri economice și financiare semnificative, în special în domeniile mărfurilor, piețelor de petrol, gaze și grâu.

Perturbarea serviciilor și călătoriilor

Războiul din Ucraina are un impact global și asupra comerțului cu servicii. Restricțiile de călătorie, închiderea spațiului aerian și prețurile ridicate ale combustibilului au perturbat acest sector economic. Redresarea post-pandemică a turismului intern și internațional, este împiedicată să funcționeze la nivelul așteptat. 

Creșterea datoriilor și a finanțărilor

Potrivit Băncii Mondiale, țările economice în curs de dezvoltare vor întâmpina datorii mai mari, precum și creșterea finanțărilor, însă cu dobânzi mult mai mari decât în mod normal. Din cauza creșterii inflației, scăderii puterii de cumpărare, țările pot intra în incapacitate de plată, ceea ce va duce la falimentarea lor. 

Creșterea gradului de sărăcie și foamete

Creșterile abrupte ale prețurilor la alimente și combustibil pot provoca un risc crescut în regiunile slab dezvoltate, iar insecuritatea alimentară va putea crește la nivel global. Războiul i-a împiedicat pe agricultorii Ucrainei să planteze cereale, distrugând în același timp câmpurile critice și infrastructura. De asemenea, conflictul a dus și la oprirea transporturilor maritime din Marea Neagră, comerțurile cu cereale către țările din Europa fiind oprite.

Sursa foto: pexels.com
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii