Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 23 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport al IICCMER pe ultimele șase luni. Ce proiecte urmează a fi implementate în cadrul Institutului

ro

15 Sep, 2022 09:59 1089 Marime text
IICCMER. Foto: facebookIICCMER a prezentat raportul de activitate  pentru intervalul 10 martie – 10 septembrie 2022 și proiectele care urmează a fi implementate în cadrul Institutului.

Potrivit unui comunicat de presă al IICMER, în această perioadă au fost implementate 15 proiecte educaționale, de cercetare și investigații speciale, dar și de informare și conștientizare;

În intervalul 10 martie -10 septembrie 2022, postările de pe pagina de Facebook IICCMER au avut un impact de 400,332 mii persoane, cu o creștere de 2,5 ori mai mare față de același interval în anul 2021;

Au fost înregistrate 140 de apariții media în presa mainstream națională și locală;

La jumătatea lunii octombrie 2022, IICCMER va publica rezultatele investigației speciale privind moartea a 427 de copii care au trăit în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, din județul Călărași;

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță rezultatele proiectelor realizate în intervalul 10 martie -10 septembrie 2022, sub mandatul actualului Președinte executiv, Prof.univ.dr. Daniel Șandru.

,,La IICCMER, în mandatul meu, mi-am propus să folosesc instrumentele moderne de comunicare, pentru a promova trecutul a ceea ce a reprezentat istoria comunismului în România în varianta corectă. Un capitol important din identitatea poporului român, un capitol evitat adesea în mod mai mult sau mai puțin voit. Am constatat în tot acest acest timp interesul publicului în aflarea unor evenimente care s-au petrecut în perioada regimului comunist. O arată cel mai bine statisticile din canalele de social media, o arată și fotografiile cu prezența cetățenilor la diferitele evenimente organizate de Institut. Îmi doresc să dezvolt și mai multe proiecte care să contureze cât mai clar atât atrocitățile petrecute în acea perioadă, cât și aspectele vieții cotidiene în comunism, îmi doresc ca noi, poporul român, să ne asumăm această parte a istoriei, să o înțelegem și să facem tot ce ține de noi pentru a evita revenirea regimurilor totalitare în România. Putem face asta doar prin a ne cunoaște bine trecutul, prin a avea simț critic și dorința de a apăra, prin acțiunile noastre de zi cu zi, principiile democrației’’ – a declarat Președintele executiv IICCMER, Prof.univ.dr. Daniel Șandru.


Reprezentanții IICCMER mai transmit că vor continua să dezvolte proiecte educaționale și de cercetare, pentru aflarea adevărului istoriei comunismului și își doresc să organizăm cât mai multe acțiuni adaptate pe specificul mai multor categorii de public țintă, prin care să transmită rezultatele științifice obținute.

Pentru următoarea perioadă:

„Proiectul prioritar al Institutului rămâne Memorialul ,,Închisoarea Tăcerii’’ de la Râmnicu Sărat. Reprezentanții IICCMER reamintesc că la începutul lunii septembrie, IICCMER a primit înștiințare de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu privire la aprobarea cererii de finanțare cu valoare de 9 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru reabilitarea Memorialului. În următoarea perioadă vom lucra atât la definitivarea actualizării proiectului tehnic și semnarea parteneriatului cu Compania Națională de Investiții, cât și la finalizarea proiectului curatorial, prin întâlniri de lucru cu experți naționali și internaționali.

La jumătatea lunii octombrie, IICCMER va publica rezultatele investigației speciale privind decesul a 427 de copii care au trăit în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, din județul Călărași. Reamintim faptul că experții IICCMER investighează moartea a 2207 de copii, prin înfometare, condiții improprii de viață și lipsirea de asistență medicală în 4 din cele 26 de cămine-spital care au funcționat pe teritoriul RSR până în 1990.În următoarele 6 luni, IICCMER are ca obiectiv editarea și publicarea a zece titluri din domeniul istoriei comunismului, alături de editurile partenere, dar și organizarea unor serii de conferințe naționale, printre care amintim: ,,Comunismul românesc’’ (eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga’’ și Facultatea de Istorie a Universității București), ,,Nașterea științei despre om în România comunistă’’ (realizată în parteneriat cu profesorul Marius Turda, Universitatea Oxford, Marea Britanie) – o conferință prin care propunem deschiderea unor noi direcții de cercetare pe tema eugeniei și ,,Rețeaua memoriei’’ – unde vor fi reprezentanți ai unor instituții din țară care se dedică istoriei comunismului, dar și din străinătate, care au experiență deosebită în muzeificarea și deschiderea către public a spațiilor dedicate totalitarismului și susținerii drepturilor omului.

La IICCMER, începând cu această toamnă, vom lansa și un Podcast. Se va numi ,,Combinatul de Istorie’’, va avea o serie de 10 episoade audio și alături de invitați (istorici, cercetători, actori, medici, profesori) vom dezbate teme legate de istoria comunismului: artă, cultură, sănătate, industrializare, alimentație etc.

În perioada 3-15 octombrie 2022 vom relua și campania de investigații arheologice „Memoria materială a represiunii din perioada comunistă: Canalul Dunăre-Marea Neagră”. Cercetarea din această perioadă a surprins dimensiunea materială a debutului edificării în cărămidă a spaţiului concentraţionar, conturând o imagine a fostelor colonii de muncă forţată care se suprapune doar parţial peste informaţiile din documentele oficiale şi descrierile din lucrările memorialistice“ - au mai precizat reprezentanții IICCMER.


Anul acesta IICCMER va publica realizarea interviurilor din dosarul ,,Frontieriștii’’. În săptămâna 19-23 Septembrie, cercetătorii IICCMER se vor deplasa în județul Timiș, unde vor culege mărturii privind abuzurile comise asupra celor ce au încercat trecerea ilegală a frontierei înainte de 1989.  Cercetarea de teren va cuprinde punctele cele mai fierbinți ale liniei de frontieră cu fosta  Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

Anul se va încheia cu o serie de activități privind comemorarea victimelor Revoluției din decembrie 1989, activități de tip memorialistic, prin care ne vom adresa publicului larg, organizând evenimente stradale, conferințe, proiecții video și expoziții de fotografie.

 Despre IICCMER: 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii