Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raed Arafat despre exploziile de la Crevedia „Nu spun că a fost totul perfect, dar trebuie analizat totul, înainte de a critica" (VIDEO)

ro

03 Sep, 2023 14:36 834 Marime text
Foto: IGSUŞeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed arafat, a declarat, duminică, la prezentarea raportului preliminar de intervenţie în cazul tragediei de la Crevedia, că acţiunea pompierilor a avut o "abordare defensivă", cu scopul de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului, menţionând că el a ajuns la faţa locului şi a validat măsurile luate şi a insistat pentru introducerea roboţilor şi retragerea pompierilor, conform Agerpres.ro

El a explicat, la o conferinţă de presă, paşii privind intervenţia de la Crevedia, arătând că în 26 august, la ora 18,48 a fost primul apel prin 112 la ISU Dâmboviţa privind prima explozie urmată de incendiu la o locuinţă.

"Permanent s-a acţionat pentru dispersarea gazului din zonă, evitând astfel acumularea gazului în zona de eveniment şi asta este printr-o perdea de apă şi răcirea permanentă pentru a compensa căldura radiată de focarele existente şi a reduce temperatura cisternelor. Cel puţin aici, acţiunile de răcire permanentă a cisternelor au permis evacuarea şi luarea măsurilor de instalare, inclusiv a roboţilor şi retragerea unei părţi a pompierilor din imediata apropiere a cisternelor şi au cumpărat, din punctul nostru de vedere, timp pentru aceste măsuri. Altfel puteam să vedem, probabil, a doua explozie şi mai devreme, poate şi mult mai mare, dacă implica şi alte cisterne", a explicat Arafat.


Arafat a menţionat măsurile luate de reprezentanţii ISU ajunşi la faţa locului, precizând că "s-a adoptat o tactică defensivă".

"Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, s-a explicat că nu ăsta era scopul, ci scopul era răcirea şi oprirea răspândirii. Mai multe detalii de ce nu trebuia să fie stins incendiul de la cisternă o să explice dânşii, pentru că era riscul răspândirii gazului, să scape, pentru că era un gaz mai greu şi după care să producă alte evenimente. (...) Aşa că aici abordarea era defensivă, nu ofensivă şi asta e decizia pe care o iau pompierii la faţa locului, la nivelul comenzii intervenţei", a adăugat Raed Arafat.


El a precizat că a ajuns la locul intervenţiei la ora 20,04.

"Când am ajuns acolo, ca şi comandant al acţiunii, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliţi, deja trecuse aproape o oră de la intervenţie şi activitatea era în desfăşurare, de la evacuare la răcire. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri. N-a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic civil şi a dat dispoziţii cum să stingă incendiul. Asta nu se face, dar am vrut să subliniez acest lucru ca să înţeleagă toată lumea aceste aspecte şi să înţeleagă că, aici, coordonarea, conducerea intervenţiei se fac în comun şi împreună cu toţi colegii care sunt la faţa locului", a mai explicat Raed Arafat.


A insistat, la sosire, pentru trimiterea cât mai rapidă a roboţilor şi retragerea pompierilor aflaţi în vecinătatea cisternelor.

"La două aspecte am insistat la sosire: trimiterea cât mai rapidă a roboţilor şi retragerea pompierilor care sunt în imediata vecinătate a cisternelor, lucru care s-a făcut înainte de a doua explozie, intrând chiar trei roboţi", a spus Arafat, menţionând că a insistat şi pentru evacuarea civililor care încercau să pătrundă în zonă.


Dacă nu se intervenea cu roboţii cât mai rapid, a arătat şeful DSU, ar fi fost câteva zeci de civili răniţi, dar şi mai mulţi pompieri răniţi în cazul în care aceştia nu erau retraşi.

Arafat a acuzat "neînţelegeri a termenilor tehnici" şi "manipulări în spaţiul public" privind rolul celor care au intervenit la faţa locului şi a prezentat prevederi din lege. Potrivit acestuia, comandantul acţiunii coordonează forţele de intervenţie stabilite pentru înlăturarea consecinţelor situaţiei de urgenţă, nu conduce intervenţia în focare.

"Nu spun că a fost totul perfect, dar în astfel de situaţii trebuie analizat totul, înainte de a critica", a adăugat Arafat. 



Agerpres.ro 

Citește și: 

Ministerul SănătățiiȘapte pacienţi răniţi în urma exploziilor de la Crevedia, intubați. Cinci dintre aceștia sunt în spitale din străinătate (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii