Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Persoanele care intră pe teritoriul României nu mai au obligaţia să prezinte la intrarea în ţară certificatul verde COVID (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 15:32 1663 Marime text
Certificat verde, sursa foto: PexelsPersoanele care intră pe teritoriul României nu mai au obligaţia să prezinte la intrarea în ţară certificatul verde COVID sau rezultatul negativ al unui test pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern. 

De asemenea acesta a adăugat că Formularul de Localizare a Pasagerului (PLF) va rămâne în vigoare până la abrogarea legislaţiei.
 

"Astăzi este prima zi în care efectele stării de alertă instituită în România în urmă cu doi ani s-au încheiat. În privinţa certificatului verde şi altor condiţii de intrare în ţară care erau utilizate în contextul pandemiei de COVID-19, în urma hotărârii CNSU de ieri care ridica starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în ţară, ca o consecinţă a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Ca atare, rămâne util ca document, pe care cetăţenii români îl pot utiliza în alte ţări care au menţinut această formulă, necesitatea certificatului verde. Rămâne, aşadar, un document util, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină", a precizat Dan Cărbunaru la Palatul Victoria. 


De asemenea, Dan Cărbunaru a vorbit și despre faptul că valabilitatea certificatelor verzi COVID eliberate de autorităţile române până în prezent rămâne, conform OUG nr. 68/2021, până la 31 decembrie anul acesta.

"Dar, repet, consecinţa directă a Hotărârii CNSU este că nu va duce pe nimeni în carantină, dacă nu va prezenta un certificat verde la intrarea în România. Deci, nu va mai fi un document obligatoriu pentru cetăţenii români la intrarea în ţară, de asemenea, nici testarea nu se mai include în condiţiile pe care cei care intră în România le vor avea de îndeplinit pentru a evita carantinarea", a mai menționat Dan Cărbunaru.


Nu în ultimul rând, în cadrul declarației susținute la finalul ședinței de Guvern, dan Cărbunaru a menționat că, în privinţa Formularului de Localizare a Pasagerului, că acest document rămâne în vigoare până la abrogarea OUG nr.129/2021.

"Pentru cei care intră în România va trebui să fie completat. După cum ştiţi, introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european, în care tot mai multe state l-au introdus pentru a putea veni în sprijinul celor care erau afectaţi sau în risc de a fi contaminaţi de virusul SARS-CoV-2. Şi, în acest moment, din câte am fost informat, există demersuri de a renunţa şi România la un astfel de document. Până când, însă, nu se va întâmpla acest lucru, deci pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ, OUG 129/2021, rămâne în vigoare. Deci, facem un apel în continuare ca cetăţenii români să continue să îşi proceseze, să-şi completeze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat", a mai precizat Cărbunaru. Sursa foto: Pexels
sursa video: Facebook/Guvernul României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii