Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protecția Consumatorului a amendat Casa de Ajutor Reciproc Constanța. Bătrânii își vor primi banii înapoi

ro

06 Jul, 2020 08:58 3102 Marime text
  • Amendă de 20.000 de lei pentru CAR Constanța
  • Protecția Consumatorului a verificat modul în care opera casa de ajutor reciproc, iar autoritățile abilitate urmează să fie sesizate cu mai multe nereguli descoperite de comisari
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța a încheiat zilele trecute o acțiune de amploare de verificare a Casei de Ajutor Reciproc Constanța, în urma sesizărilor primite de la consumatori, privind dobânzile percepute de către instituția menționată.

”In cursul saptamanii trecute am incheiat verificarile la Casa de ajutor reciproc Constanta, in urma sesizarilor primite de la mai multi pensionari. Au fost aplicate sanctiuni in valoare de 20000 ron, s-au dispus masuri complementare, constatandu-se inclusiv abateri cu caracter penal, urmand sa trimitem o sesizare in acest sens organelor abilitate. A profita de batranii si asa greu incercati, prin incasarea de dobanzi ascunse, oprindu-le sume importante de bani, pentru diverse elucubratii financiare, este o atitudine camatareasca!”, a punctat Horia Constantinescu, comisar-șef adjunct la CJPC Constanța.

În urma desfășurării unei acțiuni de control la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Municipiul Constanța, initiate în cursului lunii mai în urma primirii unei reclamații, au fost constatate următoarele abateri de la prevederile legale privind protecția consumatorilor:

Nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a informațiilor precontractuale prin intermediul formularului "Informaţii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori", prevăzut în anexa nr. 2. la O.U.G. nr. 50/2010, cu încălcarea prevederilor art. 11 din O.U.G. nr. 50/2010.

Nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a informațiilor precontractuale prevăzute de prevederile art. 14, alin. (1) din O.U.G. nr. 50/2010.

Nefurnizarea unui exemplar original al contractului de împrumut la momentul semnării contractului, cu încălcarea prevederile art. 34 din O.U.G. nr. 50/2010.

Perceperea în cadrul contractelor de împrumut a unui cost intitulat „tipizate”, cu încălcarea prevederilor art. 36, alin. (1) din O.U.G. nr. 50/2010.

Prin modalitatea de calcul a anuității (ratei lunare) în cadrul contractelor de împrumut nu sunt respectate prevederile art. 38, alin. (11)  din O.U.G. nr. 50/2010.

În cadrul contractelor nu sunt specificate în mod clar și concis informațiile prevăzute de prevederile art. 46, alin. (1) din O.U.G. nr. 50/2010.

Practici comercialevincorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoștința consumatorilor și prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma imprumutată, și a diferenței de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula și percepea dobândă fără a fi puse la dispoziția consumatorilor.
        
În conformitate cu prevederile Legii nr. 363/2007 s-a propus încetarea practicilor comerciale incorecte constatat și s-a dispus restituirea sumelor de bani percepute în plus aferente contractelor de împrumut în derulare și în vigoare începând cu data de 01.01.2020.

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 50/2010 au fost dispuse sancțiunile contravenționale complementare de reparare a deficienţelor constatate prin procesul verbal, aducerea contractelor în conformitate cu prevederile legale și restituirea sumelor încasate fără temei legal.

Numărul de consumatori afectați de abaterile de la prevederile legale este estimat la cel puțin 3748.

Privind diferite aspecte sesizate ce ţin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța vor fi sesizate instituţiile competente.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 06 Jul, 2020 10:13 Excelent articolul si mai ales bine venit ! Contractul de imprumut a fost modificat diabolic stiind ca Bancile nu dau credite pensionarilor.Asa ca dobanda este mai mare ca la Banci .Apoi prostia cu plata ratelor ce se face doar la casieriile Casei ! De ce nu si on-line ?De ce mai nou au trimis pensionarii sa faca plata ratelor si la Banci ,acolo alte cozi si mai ales se platesc comisioane ptr.depunerea banilor ..Toate aceste aspecte subliniaza faptul ca scopul acestei Case numai ptr. AJUTORUL pensionarilor nu este.