Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul privind modernizarea infrastructurii de distribuție electrică în Portul Constanța, în transparență decizională

ro

24 Dec, 2020 00:00 1461 Marime text
  • Proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru „Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța” a fost publicat în transparență decizională
  • Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii este 4 ianuarie 2021
  • Documentul cu proiectul îl puteți vizualiza în secțiunea „Documente”
 
Pe portalul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a fost publicată, în transparență decizională, Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța”.
 
Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii este 4 ianuarie 2021. Prin realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța se vor îndeplini următoarele obiective:
  • trecerea întregii rețele de distribuție a energiei electrice RED de la tensiunea de lucru 6 kV la tensiunea de 20 kV;
  • modernizarea rețelei electrice de distribuție în Portul Constanța Sud;
  • mutarea punctului de delimitare a RED față de rețeaua Operatorului de Distribuție local E-Distribuție Dobrogea pentru consumatorii din Port Nou şi Port Vechi, care în prezent este la nivelul medie tensiune, la nivelul înaltă tensiune fapt care permite distribuția de energie electrică cu pierderi mai mici;
  • creșterea gradului de siguranță în alimentarea consumatorilor;
  • reducerea consumului propriu tehnologic (CPT);
  • dezvoltarea sistemului SCADA care oferă posibilitatea conducerii prin dispecer a instalațiilor electrice;
  • up-gradarea şi extinderea sistemelor de telegestiune a energiei electrice existente care va permite monitorizarea tuturor sistemelor de măsurare a consumurilor de energie electrică activă, reactivă (inductivă şi capacitivă) precum şi putere electrică pe liniile electrice şi la toți consumatorii de energie electrică din zona de nord a Portului Constanța.
Adoptarea și publicarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea  indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța” este o condiție pentru accesarea fondurilor externe nerambursabile prin POIM 2014 – 2020. Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Conunicațiilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
 

Despre proiect

 
Având în vedere că în zona de nord a Portului Constanţa distribuţia energiei electrice se realizează la tensiunea de 6 kV printr-o reţea de distribuţie cu un grad avansat de uzură, iar în Portul Constanţa Sud distribuţia energiei electrice se face în prezent prin reţele electrice subterane de 20 kV, posturile de transformare 6/0,4 kV, respectiv 20/0,4 kV în mare parte învechite şi uzate fizic şi moral, CN APM SA Constanța îşi propune să modernizeze infrastructura de distribuție a energiei electrice.
 
Prin lucrările de modernizare se propune înlocuirea în totalitate a echipamentelor de pe medie tensiune/joasă tensiune din posturile de transformare existente cu echipamente noi, în conformitate cu standardele actuale de performanţă şi siguranţă cu funcţionare pe partea de medie tensiune la 20 kV, obiectivul final al beneficiarului fiind trecerea întregii reţele de distribuţie a energiei electrice RED de la tensiunea de lucru 6 kV la tensiunea de 20 kV.
 
Pentru cazurile în care consumatorii portuari au în instalație utilaje existente care vor funcţiona în continuare la tensiunea de 6 kV, la următoarea fază de proiectare se vor stabili lucrările / echipamentele necesare alimentării cu energie electrică pe 6 kV a acestor consumatori.
 
Pentru a putea realiza trecerea reţelei electrice de distribuţie de la tensiunea de 6 kV la tensiunea de 20 kV, având în vedere că staţiile de transformare existente PORT I şi PORT II sunt în proprietatea E-Distribuție Dobrogea se propune realizarea unei staţii de transformare noi 110/20 kV, denumită Port VI, din care să poată fi preluaţi consumatorii portuari existenţi alimentaţi din cele două staţii de transformare ale operatorului de distribuție (SNC - PORT I şi PORT II).
      
Lucrările se vor realiza în incinta Portului Constanţa, județul Constanţa. Terenul, pe care urmează a se realiza lucrările de modernizare, este domeniu public al statului aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și în concesiunea CN APM SA Constanța în baza contractului de concesiune nr.LO4113/31.10.2008. Amplasamentul viitoarei staţii de transformare va fi pe parcela cu nr. 306, o suprafața de teren care în situația existentă este o platformă betonată.
 
Terenul noii stații de transformare este situat la NV de stația Port I – 110/6 kV a operatorului E-Distribuție Dobrogea.
 
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 113.390.408,44 lei, iar durata de execuție a acesteia este de 32 luni. Obiectivul de investiții “Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța” este inclus în Master Planul General de Transport al României aprobat prin HG nr. 666/2016, pentru a fi realizat în perioada de programare financiară 2014 - 2020.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii