Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Schimbări pentru polițiștii din penitenciare. Cum se modifică perioada de concediu de odihnă

ro

29 May, 2021 00:00 1743 Marime text
  • Polițiștii care lucrează în penitenciare își vor putea lua concediu în condiții mai avantajoase
  • Perioada va fi stabilită în funcție de vechime
 
Polițiștii care lucrează în penitenciare își vor putea lua concediu în condiții mai avantajoase, raportat la vechimea pe care o au, potrivit unui proiect de hotărâre remis de Guvern.
 
Proiectul de HG va abroga HG nr. 1.946/2004, și vizează aprobarea condițiilor în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii. Aceștia își vor putea lua concediul de odihnă plătit, la care au dreptul în fiecare an calendaristic, potrivit unei durate care se va stabili în raport cu vechimea în muncă împlinită în anul pentru care se acordă respectivul concediu, precum şi cu perioadele asimilate în vederea obținerii unei pensii, astfel:
 
  • 32 de zile calendaristice, pentru cei care au o vechime cumulată (și nu în serviciu, cum se prevede în legislația actuală) de până la 10 ani;
  • 38 de zile calendaristice, pentru cei care au o vechime cumulată (și nu în serviciu, cum se prevede în legislația actuală) de peste 10 ani.
 
De asemenea, potrivit aceluiași proiect, ca element de noutate, se prevede că „zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislația națională, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”.
 
Polițiștii de penitenciare nou-încadrați și cei care nu au lucrat pe tot parcursul anului, durata concediului de odihnă se va stabili proporțional cu perioada de activitate prestată și în raport cu vechimea în muncă, prevedere care nu este cuprinsă în HG-ul actual. În egală măsură, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se vor considera, la stabilirea concediului de odihnă anual, perioade de activitate prestată.
 
Situațiile în care concediul de odihnă ar putea fi întrerupt vor fi, conform propunerii de act normativ, următoarele:
 
  • situația în care concediul a fost amânat sau reprogramat pentru că polițistul urma să îndeplinească activități profesionale specifice postului ocupat, prezența acestuia fiind indispensabilă ori este în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
  • când femeia polițist de penitenciar intră în concediu de maternitate;
  • pentru nevoi de serviciu neprevăzute;
  • la cererea polițistului, pentru motive obiective, cererea urmând a fi aprobată de către conducătorul penitenciarului, situație nouă, introdusă în proiectul de HG.
 
Proiectul de HG păstrează prevederea actuală conform căreia, pe lângă concediul de odihnă anual la care au dreptul, polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite (vătămătoare, grele sau periculoase), stabilite astfel potrivit legii, vor avea dreptul, potrivit proiectului, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii