Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Modificări în legislația privind aprobarea modului de calcul și a nivelului tarifar pentru activitățile de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare

ro

02 Dec, 2022 14:03 1007 Marime text

Ministerul Transporturilor a publicat, la finele lui noiembrie, în transparență decizională, proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii pentru modificarea Anexei la Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 60/2016 privind aprobarea modului de calcul și a nivelului tarifar, pe tip de activitate, pentru activitățile de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare, efectuate de Agenția de Investigare Feroviară Română - AGIFER.

În temeiul prevederilor art. 8, lit. j) din Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.716/2015 privind organizarea şi funcționarea Agenției de Investigare Feroviară Română - AGIFER cu modificările și completările ulterioare, Consiliul de Conducere al Agenției de Investigare Feroviară Română - AGIFER a aprobat, în ședința din data de 19.10.2022, propunerea de modificare a tarifelor unice privind activitățile de investigare a accidentelor/incidentelor feroviare. În hotărârea sa, Consiliul de Conducere al Agenției de Investigare Feroviară Română - AGIFER a ținut cont de următoarele considerente:

  1. Conform prevederilor legale în vigoare Agenția de Investigare Feroviară Română - AGIFER este instituție publică a cărei activitate este finanțată integral din venituri proprii, realizate în baza contractelor încheiate cu administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară, operatorii feroviari de marfă și călători și furnizorii feroviari, în baza actelor normative în vigoare și cu aplicarea tarifelor aprobate prin Ordin al Ministrului Transporturilor și Infrastructurii.

Veniturile astfel obținute trebuie să asigure atât funcționarea structurilor din cadrul AGIFER, care se ocupă direct cu activitățile de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare, cât și a structurilor suport cu responsabilități în activitatea financiar-contabilă, juridică, logistică și de resurse umane.

  1. Realizarea obiectivelor stabilite conform Strategiei de dezvoltare și modernizare a AGIFER, aprobată de către Consiliul de Conducere al AGIFER, este direct dependentă de singura sursă de finanțare, respectiv veniturile proprii, venituri care au la bază tarifele pentru activitățile de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare.
  2. Actualele valori ale tarifelor aplicate de către AGIFER au fost stabilite prin Ordinul ministrului transporturilor nr.60/2016 privind aprobarea modului de calcul și a nivelului tarifar, pe tip de activitate, pentru activitățile de investigare a accidentelor și incidentelor feroviare, efectuate de Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER. De la momentul stabilirii tarifelor actuale (02.02.2016) și până la data 01.09.2022, indicele prețurilor de consum (IPC) total, conform Institutului Național de Statistică, este de 137 %. Totodată, indicele de creștere a euro în raport cu leul este de doar 108,62 % (de la valoarea de 4,5320 lei în februarie 2016, la valoarea 4,9226 lei în septembrie 2022).

În această perioadă au avut loc și o serie de creșteri ale costurilor legate de energie electrică, gaze, combustibili, consumabile, utilități, servicii conexe aferente activităților AGIFER, culminând cu creșterile semnificative înregistrate în ultimele 8 luni.

  1. Numărul de accidente și incidente pentru care AGIFER a avut obligația de a iniția acțiuni de investigare în perioada 2016 - 2021 a urmat un trend crescător (creștere cuprinsă între 25-40% de la un an la altul, cu excepția anului 2020, an în care numărul de accidente/incidente a fost influențat de pandemia de coronavirus).
  2. Cheltuielile de personal prognozate pentru anul 2022, reprezintă 89,64% din totalul veniturilor estimate a se încasa prin aplicarea tarifelor actuale. Calculul a fost făcut având în vedere prevederile Legii nr.153/2017 aplicabile instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și a celorlalte acte normative care au amânat aplicarea acestui act normativ și au plafonat salariile sub nivelul celui prevăzut de Lege, pentru anul 2022.

Amânarea aplicării Legii nr.153/2017 prin actele normative emise ulterior a creat și creează probleme în atragerea la AGIFER a specialiștilor din domeniul feroviar, unde salariile personalului cu pregătire și experiență similare sunt cu cel puțin 40% mai mari.

În condițiile în care s-ar aplica prevederile Anexei nr. VII din Legea nr.153/2017 și salariile ar fi calculate utilizând valoarea și coeficienții prevăzuți în Lege pentru anul 2022, salariile personalului de specialitate al AGIFER ar fi în continuare  cu 25 ÷ 30% mai mici decât cel al angajaților din domeniul feroviar de stat care au pregătire și experiență similară. Chiar și în aceste condiții, aplicarea legii ar conduce la un necesar de venituri mai mari față de cele obținute din aplicarea actualelor tarife, în condițiile în care cheltuielile sunt reduse la maxim.

Luând în considerare fundamentele economice prezentate, se propune modificarea tarifelor pe tip de activitate, pentru activitățile de investigare a accidentelor şi incidentelor feroviare, efectuate de Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER (creșterea acestora cu 25%) față de momentul stabilirii tarifelor actuale (în 2 februarie 2016), după cum urmează:

NR. CRT.

COD TARIF

ACTIVITATE

TARIF ACTUAL

TARIF PROPUS

1.             

TUGA

prestațiile de activități specifice efectuate de AGIFER, aplicabil administratorilor și gestionarilor de infrastructură feroviară

58,9 euro/km secție de circulație

73,62 euro/km secție de circulație

2.             

TUOC

prestațiile de activități specifice efectuate de AGIFER, aplicabil operatorilor de transport feroviar de călători

6,27 euro/1.000 tren km

7,84 euro/1.000 tren km

3.             

TUOM

prestațiile de activități specifice efectuate de AGIFER, aplicabil operatorilor de transport feroviar de marfă

12,28 euro/1.000 tren km

15,35 euro/1.000 tren km

4.             

TUME

prestațiile de activități specifice efectuate de AGIFER, aplicabil operatorilor de transport feroviar cu metroul

0,5 euro X nr. mii călători

0,62 euro X nr. mii călătorii

5.             

TUFU

prestațiile de activități specifice efectuate de AGIFER, aplicabil operatorilor de transport feroviar cu metroul

0,15% din valoarea lunară a producției fizice, fără TVA aferentă produselor/ serviciilor furnizate în domeniul feroviar

0,19 % din valoarea lunară a producției fizice, fără TVA aferentă produselor/ serviciilor furnizate în domeniul feroviar

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii