Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Farmaciile ar putea fi amplasate la distanță de minim 500 metri una față de cealaltă

ro

03 Dec, 2023 13:16 1074 Marime text

Un proiect legislativ a fost depus la Senat și vizează modificarea Legii farmaciei nr. 266/2008, astfel încât densitatea mare de farmacii, întâlnită în multe zone, cel puțin în orașele mari, să se reducă.

Astfel, pe lângă criteriul demografic existent în legislația momentului și luat în calcul la înființarea unei farmacii comunitare, unul nou, ce ține de distanța dintre farmacii, va fi introdus, după ce proiectul de față va ajunge să se aplice. Inițiatorii proiectului sunt Rizea Cristina Camelia - deputat Neafiliat; Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina - deputat PSD.

Documentul prevede, mai precis, că „distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, în aceeași localitate”.

Acum, Legea 266/2008 stabilește că înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează:
  • în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;
  • în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
  • în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
Proiectul modifică și partea introductivă a acestei prevederi și stabilește că ea se va aplica în cazul înființării unei farmacii comunitare “în mediul urban și rural”, însă nu se știe cum se va face asta, din moment ce regulile vizează Bucureștiul, orașele reședință de județ și alte orașe, nu și localitățile din mediul rural, după cum se poate vedea în lista de mai sus.

Conform viitoarei legi, farmaciile comunitare vor putea funcționa nu doar pe baza autorizației de funcționare emise de Ministerul Sănătății, așa cum e acum, ci și a avizului de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.

Citește și
Începând de astăzi, farmaciile intră în grevă japoneză. Care sunt nemulțumirile
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii