Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:17 28 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect experimental Calup În august, Cazinoul din Constanţa devine, pentru zece zile, „CaziNou“

ro

31 May, 2014 00:00 3318 Marime text
Cazinoul din Constanţa, clădire în stil Art Nouveau ce figurează pe lista monumentelor de interes naţional, a fost, în ultimii ani, subiectul mai multor campanii. Asta pentru că cea mai reprezentativă clădire a Constanţei a cunoscut, îndeosebi în ultima perioadă, o stare de degradare fără precedent. De vreo acţiune care să fi avut loc recent în clădirea-simbol a litoralului românesc nu poate fi vorba.

Cazinoul a atras însă atenţia unei echipe formate din arhitecţi, designeri şi artişti care intenţionează ca, în vara acestui an, să readucă la viaţă, chiar şi doar pentru zece zile, cea mai cunoscută clădire din Constanţa.
Calup, o organizaţie nonguvernamentală fondată în primăvara anului trecut, îşi propune ca, în perioada 1-10 august, să redeschidă uşile Cazinoului din Constanţa, pentru a-l transforma în „scena“ unor evenimente cultural-artistice inedite: concerte de jazz, muzică interbelică, diverse ateliere, dar şi recitaluri de muzică clasică, „mixate“ cu proiecţii şi instalaţii artistice.
Echipa Calup are ca obiectiv, aşa cum ne-a declarat Cristiana Tăutu, responsabil de comunicare şi PR în cadrul organizaţiei, revigorarea spaţiilor de patrimoniu cu valoare arhitecturală şi culturală şi reintroducerea acestora în circuitul cultural.

Ce presupune organizarea unor seri de muzică uşoară şi balet în incinta Cazinoului? Ei, bine, înainte de toate, şi o etapă de curăţenie. „Am  făcut vizite de inspecţie tehnice, suntem la curent cu situaţia Cazinoului. Asta e prima fază a proiectului: de asigurare şi curăţenie, şi o vom face cu oameni specializaţi, dar vom participa şi noi şi echipa noastră de voluntari“, a explicat Cristiana Tăutu.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Primăria municipiului Constanţa, care le va pune la dispoziţie celor de la Calup spaţiul Cazinoului. Administraţia publică locală constănţeană nu se va implica însă şi financiar în derularea proiectului. Fapt pentru care echipa Calup este, în momentul de faţă, în etapa de strângere de semnături şi încheiere de parteneriate, urmând ca, în aproximativ două săptămâni, să demareze şi o campanie crowdfunding.
Scopul iniţiativei Calup este acela de a valorifica arhitectural această impresionantă clădire-monument situată pe bulevardul Regina Elisabeta, de a-i dezvălui poveştile către publicul larg, în ideea de a-l repoziţiona ca simbol al Constanţei.
Întrebată dacă membrii Calup speră ca, prin proiectul lor, autorităţile, fie ele centrale, fie locale, să se implice într-un fel sau altul în reabilitarea clădirii, Tăutu a menţionat că ei nu pot face astfel de previziuni.

Ti-a placut articolul?

Comentarii