Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de ordin pentru aprobarea formei şi conţinutului adeverinţelor de stagiu de ambarcare pentru navigatorii care desfăşoară munca în domeniul maritim

ro

31 Aug, 2022 10:51 1340 Marime text
Navigație, foto: Pexels Ministerul Transporturilor a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii privind aprobarea formei şi conţinutului adeverinţelor de stagiu de ambarcare pentru navigatorii care desfăşoară munca în domeniul maritim.

Prin Legea nr. 214/2015 pentru ratificarea Convenţiei privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), adoptată la 23 februarie 2006 la Geneva, la cea de-a 94-a sesiune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, precum şi a amendamentelor din 2014 la Convenţia privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), aprobate în cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Organizaţiei Internaţionale a Muncii la Geneva, la 11 iunie 2014, cu completările ulterioare, se instituie un sistem eficace de securitate financiară pentru a proteja drepturile navigatorilor în cazul abandonării lor şi a acorda despăgubiri pentru cererile contractuale în caz de deces sau incapacitate pe termen lung a navigatorilor, ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau a unui risc profesional.

„Având în vedere că este necesar a fi consolidat şi optimizat sistemul existent privind condiţiile de muncă, sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi protecţia socială a lucrătorilor din sectorul transportului maritim, sector predominant transfrontalier, în raport cu noul cadru de reglementare ce vizează contractele de muncă, orele de muncă, repatrierea, protecţia sănătăţii şi siguranţei, asistenţa medicală, dezvoltarea competenţelor şi a carierelor navigatorilor, creat ca urmare a intrării în vigoare a Convenţiei privind munca în sectorul maritim (MLC 2006) şi a amendamentelor din 2014 la aceasta, incluzând modificările aduse prin Directiva (UE) 2018/131 a Consiliului din 23 ianuarie 2018 de punere în aplicare a Acordului încheiat între Asociaţia Armatorilor din Comunitatea Europeană (ECSA) şi Federaţia Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) pentru modificarea Directivei 2009/13/CE în conformitate cu modificările din 2014 la Convenţia privind munca din domeniul maritim din 2006, astfel cum au fost aprobate de Conferinţa Internaţională a Muncii la 11 iunie 2014,

Luând în considerare prevederile articolului 20 alin. (8), din Secţiunea 1 a Capitolului IV din Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2022 pentru reglementarea muncii în domeniul maritim, care stipulează că forma şi conţinutul adeverinţei de stagiu de ambarcare se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii,

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Autoritatea Navală Română are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul navigatorilor la condiţii de muncă decente şi de a contribui la crearea condiţiilor de concurenţă loială pentru proprietarii navelor”, se arată în motivarea proiectului.

Redăm mai jos articolele din ordinul propus de MT:

„O R D I N:
 
Art. 1 – Prezentul ordin stabileşte forma şi conţinutul adeverinţelor de stagiu de ambarcare pentru navigatorii de cetăţenie română, utilizate pentru a stabili îndeplinirea cerinţelor relevante pentru emiterea sau reconfirmarea documentelor necesare acestora pentru desfăşurarea muncii în domeniul maritim.
Art. 2 – Navigatorii de cetăţenie română ambarcaţi la bordul navelor sub pavilion român vor prezenta pentru emiterea sau reconfirmarea documentelor necesare pentru desfăşurarea muncii în domeniul maritim o adeverinţă de stagiu de ambarcare în conformitate cu unul dintre modelele prevăzute în Anexele nr. l - 4.
Art. 3 - Navigatorii de cetăţenie română ambarcaţi la bordul navelor sub pavilion străin, printr-o agenţie de furnizare navigatori sau pe cont propriu, vor prezenta pentru emiterea sau reconfirmarea documentelor necesare pentru desfăşurarea muncii în domeniul maritim, o adeverinţă de stagiu de ambarcare redactată şi în limba engleză, care să conţină cel puţin informaţiile prevăzute în Anexa nr. 5.
Art. 4 - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5 - Autoritatea Navală Română va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6 - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare”.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii