Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin PNRR, sute de comune din România ar putea fi conectate la internet de mare viteză

ro

03 Apr, 2023 11:34 1122 Marime text
sursa foto: pexels.com
 
  • Deși România are parte de evoluții spectaculoase în ceea ce privește accesul persoanelor la internet și folosirea serviciilor digitale, mediul rural rămâne mereu semnificativ în urma celui urban în toate statisticile din sfera IT&C.
  • Dezvoltarea comunităților din satele și comunele României este importantă pentru mediul economic în general, mai ales că lumea digitală oferă marea oportunitate de a elimina prăpastia dintre urban și rural în foarte multe privințe.
Cu ajutorul internetului, cei care locuiesc în aceste zone cu mai puțini locuitori se pot bucura de servicii moderne online: comunicare, shopping, servicii bancare și de asigurări, tranzacționare pe piețe financiare, divertisment online. Practic, toate limitele sunt eliminate, căci internetul oferă acces imediat, oricând, la o multitudine de resurse elementare pentru omul din societatea modernă.
 
 
Statul român are ca prioritate sprijinirea investițiilor în mediul rural pentru dezvoltarea de rețele de internet de mare viteză. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de Uniunea Europeană, România vrea să mai facă un pas în direcția modernizării în sate și comune.

Astfel, sunt promise investiţii de 94 de milioane de euro prin PNRR pentru reţelele de internet în zonele izolate. Conform datelor actuale, internetul de mare viteză nu a ajuns încă în aproape 1500 de comune din România, ceea ce nu este compatibil desigur cu standardele Uniunii Europene.

Postul de televiziune Antena 3 a realizat de curând un reportaj cu privire la aceste aspecte. Este oferit și un exemplu de zonă în care accesul la internet este dificil. În comuna Mileanca din judeţul Botoşani, oamenii se bazează pe internetul mobil, conexiunile având însă viteze destul de mici. În prezent, o companie care furnizează internetul fix de mare viteză a început să înlocuiască vechile cabluri cu performanta fibră optică, deci există speranțe pentru ca lucrurile să evolueze în bine cât mai curând.

Lumea online, la îndemâna românilor, inclusiv în sate și comune

Cu ajutorul internetului de mare viteză (prin rețele fixe și mobile), orice român ar trebui să poată beneficia de lumea digitală actuală, în permanentă transformare, prin dezvoltare accelerată, uneori chiar exponențială. Ca român ce locuiește în mediul rural, ai mai multe oportunități, inclusiv în a te specializa (poate prin cursuri online) sau de a munci de la distanță. Ești mai bine informat, comunici liber, ai acces rapid la magazine online de oriunde, cu livrare prin servicii de curierat.
În plan de divertisment, poți să folosești rețele sociale, te poți abona la platforme de filme și seriale de tip streaming video online, ai de asemenea posibilitatea de a te distra cu jocuri video din toate categoriile, chiar și jocuri de noroc online. Fie că ești pasionat de jocuri de acțiune, păcănele online sau alte resurse de entertainment, totul este acum la îndemână, în variante gratuite sau cu mize reale - în cazul cazinourilor online.

România, pe calea spre digitalizare

Asigurarea posibilităţii de acces la cel puţin o reţea fixă de bandă largă ultrarapidă pentru toţi utilizatorii finali reprezintă unul dintre obiectivele asumate de România în PNRR. Astfel, există alocate pentru țara noastră fonduri de 94 de milioane de euro pentru implementarea unei scheme de sprijinire a locuitorilor aflaţi mai ales în zonele fără reţele de internet. De curând, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat o consultare publică pentru a verifica în fiecare localitate din România acoperirea cu reţele publice de internet fix.
Mediul rural se digitalizează așadar și se conturează această nouă piață pentru furnizorii de servicii de orice fel, de la servicii bancare și comerț electronic, la cele de divertisment online. Conform statisticilor ANCOM, în 2022, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni, utilizatorii români au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, și o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul 2021.
 
Tot anul trecut, peste 8 din 10 dintre gospodăriile din România (82,1%) aveau acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban, 88,6% dintre gospodării erau conectate la internet, cu 14,9 puncte procentuale mai mult față de ponderea de 73,7% a gospodăriilor din mediul rural.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii