Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Iohannis „Rapoartele ştiinţifice arată că trebuie să accelerăm procesul de atenuare a schimbărilor climatice“

ro

02 Dec, 2023 15:29 802 Marime text
foto: Administrația PrezidențialăPreşedintele României, Klaus Iohannis,a susținut o alocuțiune în cadrul Evenimentului la Nivel Înalt privind Atenuarea Schimbărilor Climatice corelat procesului de Evaluare Globală la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

„Rapoartele ştiinţifice elaborate pentru Evaluarea Globală de la COP28 arată că trebuie să accelerăm procesul de atenuare a schimbărilor climatice. Este clar.

De aceea, apreciez oportunitatea de a explora astăzi, împreună cu dumneavoastră, măsurile pe care le putem lua, la nivel naţional şi internaţional, în acest domeniu.

Avem nevoie de angajamente noi şi îndrăzneţe pentru a ne atinge obiectivele climatice şi cred că România poate fi considerată un exemplu în această privinţă. Comparativ cu 1990, România şi-a redus emisiile cu peste două treimi şi îşi propune să atingă o reducere de aproximativ 80% până în 2030.

Mai mult decât atât, România produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile şi nucleare, şi intenţionează să crească şi mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030. Acest lucru plasează ţara mea într-o poziţie privilegiată inclusiv în privinţa producerii de bunuri şi servicii cu amprentă de carbon redusă.

Doamnelor şi domnilor,

Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că tranziţia ecologică este şi o tranziţie echitabilă. Trebuie să îndeplinim, în acelaşi timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de acţiunea climatică şi de eradicarea sărăciei. Decarbonizarea, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă trebuie să meargă mână în mână. Până în 2027, ţara mea va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziţie Justă în diversificarea energetică şi economică a judeţelor din România dependente de industrii intensive în carbon.

Totodată, această finanţare va ajuta lucrătorii să dezvolte competenţe specifice şi să se adapteze la economia cu emisii reduse.

Suntem, de asemenea, în curs de elaborare a unui Plan Social pentru Climă, care să îi sprijine pe românii cu mijloace financiare limitate în a-şi face locuinţele şi transportul mai prietenoase cu clima. Luăm aceste măsuri pentru că suntem conştienţi că cei care sunt deja vulnerabili din punct de vedere social şi economic tind să fie cei mai afectaţi de efectele fizice negative ale schimbărilor climatice. De multe ori, aceştia sunt şi cei care participă cel mai puţin la tranziţia verde.


În acelaşi timp, Planul Social pentru Climă va ajuta întreprinderile mici vulnerabile să facă faţă fluctuaţiilor preţurilor carbonului. Măsurile Planului vor fi susţinute de un pachet financiar cu fonduri de la Uniunea Europeană de până la 6 miliarde de euro.

Excelenţele Voastre,

Nu există nicio îndoială că acţiunea în domeniul climei trebuie să pună în prim-plan cetăţenii şi să îi protejeze pe cei vulnerabili“ - este discursul președintelui României. 

Citește și: 

România este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii