Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Marcel Ciolacu „Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată“

ro

22 Nov, 2023 16:34 748 Marime text
Foto: facebookCunoașterea și respectarea istoriei, dar și asumarea trecutului reprezintă elementele pe care o societate democratică se fundamentează, subliniază premierul Marcel Ciolacu în mesajul susținut de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, la deschiderea Conferinței naționale ,,Comunismul Românesc’’.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Guvernului României, conferința, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, își propune să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria comunismului românesc. Specialiștii din țară, dar și din străinătate, sunt invitați să propună comunicări care să trateze într-un cadru cât mai larg istoria comunismului românesc.

În mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu participanților la conferință se mai menționează: ”Pe lângă datoria morală pe care o avem față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului și de a promova adevărul istoric. Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist și despre consecințele acestuia, în vederea dezvoltării conștiinței democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată. Este necesar să protejăm drepturile și libertățile fundamentale mai ales în actualul context, marcat de provocări și de o intensificare a tendințelor  extremiste, xenofobe și rasiste. În urmă cu 33 de ani, mulți români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărți își doresc, că pot alege cu cine să voteze sau pur și simplu că își pot exprima liber opinia. În zilele noastre, libertatea este considerată o componentă firească a existenței noastre, pe care trebuie, însă, să o protejăm constant”.


Totodată, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a reiterat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor memoriei, promovarea adevărului istoric, dezvoltarea cercetării și a educației despre comunism.

”Este important să educăm tinerele generații pentru a înțelege trecutul, pentru a face diferența între fake-news și adevăr, pentru a conștientiza riscurile extremismului și discursului instigator la ură. Prin educație în spirtul civic european, nu vom repeta greșelile trecutului”, a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului.


Deschiderea Conferinței naționale ,,Comunismul Românesc’’ a avut loc la Palatul Victoria, în prezența Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a Președintelui Colegiului CNSAS, Dr. Constantin Buchet, a Prorectorului Universității  București, Prof.univ.dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector, și a Președintelui executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Florin - Daniel Șandru. Evenimentul a fost moderat de Victor Sămărtinean, expert IICCMER.

Citește și: 

Este o datorie de onoare“IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii