Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Este o datorie de onoare“ IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat

ro

23 Aug, 2023 13:55 729 Marime text
Sursă: Facebook/IICCMER
  • Până în momentul de faţă, IICCMER a întreprins toate demersurile şi a îndeplinit toate obligaţiile care îi reveneau în procesul de autorizare a lucrărilor. 

Cu ocazia celei de-a XV-a ediţie a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, conducerea IICCMER a făcut un apel public la urgentarea formalităţilor în vederea începerii lucrărilor de amenajare a Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat şi a Centrului Educaţional privind Comunismul în România.

„«Închisoarea tăcerii» este singurul Memorial dedicat victimelor regimului totalitar comunist asumat de către statul român, proiect ce are deja asigurată o finanţare de 9 milioane de euro, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Nerespectarea termenelor fixate în contractul de finanţare poate avea drept consecinţă pierderea finanţării europene.

Până în momentul de faţă, IICCMER a întreprins toate demersurile şi a îndeplinit toate obligaţiile care îi reveneau în procesul de autorizare a lucrărilor. Este imperios necesar ca toate formalităţile de care depinde demararea proiectului de amenajare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii“ şi de construcţie a Centrului Educaţional privind Comunismul în România să fie îndeplinite neîntârziat.

Cu resurse limitate, dar cu mult entuziasm şi convingere, IICCMER a făcut tot ceea ce trebuia să facă, astfel încât amenajarea să înceapă. Am obţinut, încă din luna mai, ultimul document instituţional care se afla în sarcina noastră, anume autorizaţia de construire“, a transmis preşedintele executiv al IICCMER, Daniel Şandru.


Conducerea IICCMER a subliniat că este de datoria statului român ca închisoarea de la Râmnicu-Sărat să devină un memorial închinat celor care au murit sau au fost torturaţi în perioada comunistă.

„Consider că este momentul să exprim public o realitate. Eforturile tuturor celor care au făcut posibil ca finanţarea să se facă din banii comuni ai Uniunii Europene vor deveni inutile, fără implicarea rapidă şi competentă a autorităţilor centrale responsabile.

Atragem atenţia asupra faptului că neînceperea proiectului în toamna acestui an pune în pericol asigurarea integrală a finanţării prin PNRR, context în care va fi necesar ca realizarea şi finalizarea investiţiei să fie susţinute cu fonduri de la bugetul de stat.

O asemenea evoluţie va avea un impact negativ nu doar asupra IICCMER, ci şi asupra Guvernului în ansamblul său, asupra României. Restaurarea «Închisorii Tăcerii» este o datorie de onoare pe care România de astăzi o are faţă de cei care au suferit şi au murit în astfel de locuri. Este un examen de conştiinţă pe care România nu-l poate rata din cauza unor neînţelegeri birocratice'', a declarat Daniel Şandru. 

Citește și:

IICMER: A fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii