Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Tulcea Șase fermieri sancționați pentru incendierea miriștilor. În ce condiții este permisă arderea vegetaţiei uscate

ro

28 Mar, 2022 14:25 1203 Marime text
Întâlnire de lucru la Prefectura Tulcea. foto: Prefectura TulceaAvând în vedere arderile necontrolate din ultima perioadă, Prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu a convocat luni 28.03.2022, la sediul Prefecturii, o ședință de lucru cu autoritățile competente.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Tulcea au participat reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Garda de Mediu, Inspectoratului județean de Poliție, Serviciul de Poliție pentru Delta Dunării, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Poliția de Frontieră.

Prefectul Alexandru Dan Munteanu a solicitat intensificarea acțiunilor de prevenție dar și angrenarea organelor de cercetare în cazul incendierilor intenționate.

„Duminică seară am fost pe teren în zona Somova- Mineri, pe strada Livezilor din municipiu, incendiul era foarte intens, pe o suprafață mare, oamenii din zonă erau îngrijorați, normal. Solicit nu doar intensificarea acțiunilor de prevenție ci și prezența organelor de cercetare la fața locului, în zonele afectate, imediat cum sunt semnalate astfel de cazuri. 
Solicit mai multă activitate în teren, misiuni zilnice de control și supraveghere în zonele stuficole, să fiți mai prezenți și mai activi“.


Majoritatea zonelor incendiate sunt administrate de A.R.B.D.D., numărul agenților fiind insuficient pentru o monitorizare eficientă.

Reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Tulcea au precizat că în urma arderilor necontrolate din acest an nu au fost înregistrate victime umane.

APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Întâlnire de lucru la Prefectura Tulcea. foto: Prefectura TulceaConform reprezentanților Prefecturii Tulcea în urma acţiunilor inspectorilor din cadrul serviciului control pe teren al APIA Centrul Judeţean Tulcea au fost întocmite rapoarte de control şi au fost sancţionaţi un număr de 6 fermieri care au provocat intenţionat arderile suprafeţelor agricole încălcând astfel normele bunelor condiţii agricole şi de mediu prin care este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- Condiţii meteorologice fără vânt;
- Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- Executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii