Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:59 26 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română derulează campania națională de informare și prevenire în context electoral. Reguli, sancțiuni și măsuri de siguranță

ro

26 Apr, 2025 14:15 229 Marime text

 
  • În perioada 11 aprilie - 18 mai 2025, Poliția Română desfășoară la nivel național „Campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral”.

În perioada 11 aprilie - 18 mai 2025, Poliția Română desfășoară la nivel național „Campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral”, conform IPJ Suceava.    
            
Scopul campaniei este acela de creștere a gradului de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor, precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral.
 
În acest context, polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, desfășoară activități de informare și conștietizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral.
 
Polițiștii suceveni vă informează că fapta de a oferi sau a da bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, constituie infracţiunea de corupere a alegătorilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi (art. 386 din Codul Penal).
 
Pentru corecta informare, prezentăm alăturat și principalele atribuții ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne în perioada electorală.
 
  1. În perioada premergătoare alegerilor:
  • Menținerea și asigurarea ordinii publice:
Se asigură măsuri de ordine și siguranță publică în contextul activităților desfășurate în perioada preelectorală, inclusiv în zonele adiacente sediilor birourilor electorale constituite pentru fiecare tip de alegeri.
  • Protecția sediilor birourilor electorale:
Se instituie măsuri de pază și protecție fizică la sediile birourilor electorale, pe întreaga perioadă a funcționării acestora.
  • Securizarea materialelor electorale:
Se asigură protecția buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare procesului electoral în locațiile de depozitare finale și intermediare.
  • Asigurarea securității transportului materialelor electorale:
Forțele MAI sunt responsabile de protecția transporturilor buletinelor de vot și a materialelor conexe către birourile electorale ale secțiilor de votare (BESV), conform graficelor aprobate prin ordinul prefectului.
  1. În ziua votului:
  • Asigurarea protecției secțiilor de votare:
Structurile MAI organizează dispozitive de ordine și siguranță în proximitatea secțiilor de votare, pentru prevenirea incidentelor și asigurarea unui climat de legalitate.
  • Securizarea transportului urnei speciale:
Transportul urnei speciale către persoanele care solicită acest drept, inclusiv către persoanele private de libertate, se realizează sub protecția personalului MAI, fără implicarea acestora în procesul efectiv de vot. Mijloacele de transport utilizate nu aparțin MAI. 
  1. După încheierea procesului de vot:
  • Protecția documentelor electorale:
Forțele MAI asigură securitatea documentelor și materialelor electorale, inclusiv a dosarelor sigilate cu rezultatele votării, atât pe timpul transportului, cât și pe durata staționării membrilor BESV în locațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.
 
Toate aceste măsuri sunt implementate în conformitate cu legislația în vigoare, în baza planurilor și graficelor stabilite de autoritățile competente, cu scopul de a garanta desfășurarea în condiții de legalitate, siguranță și integritate a procesului electoral.





Citește și:
Bărbat reținut după ce a ucis un cățel care îi intrase în curte

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii