Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poartă mască, arată că îți pasă! Ziua internațională de conștientizare privind gripa

ro

28 Oct, 2020 08:15 1601 Marime text

Pe data de 28 octombrie Organizația Mondială a Sănătății marchează “Ziua internațională de conștientizare privind gripa”. De-a lungul anilor, această zi internațională a fost dedicată unor campanii internaționale complexe, prin care se atrage atenția asupra infecției cu virusurile gripale.

Principalul obiectiv al acestei campanii este consolidarea progreselor obținute în campania din anul precedent și vizează distribuirea materialelor și mesajelor specifice pentru acest subiect. Este accentuată importanța vaccinării grupelor de risc: gravide, vârstnici, lucrători din domeniul medical, pacienți cu patologie cronică.

Gripa este boală infecțioasă cauzată de un virus Influenza. Simptomele pot fi blânde sau severe. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală. Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni. La copii, mai pot apărea și diareea și stările de vomă, acestea fiind însă rare în cazul adulților. Diareea și stările de vomă apar și în cazul gastroenteritei, o boală ce nu are legătură cu gripa, existând posibilitatea de a fi asociate în mod eronat gripei. Printre complicațiile gripei se numără penumonia virală, o a doua pneumonie bacteriană, sinuzită, dar și înrăutățirea condițiilor medicale deja existente, precum astmul bronșic sau insuficiența cardiacă.

Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de răspândire a virusului. Purtatul măștii chirurgicale de către o persoană bolnavă poate, de asemenea, reduce riscul răspândirii. Vaccinarea anuală împotriva gripei este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru cei ce prezintă un risc ridicat. Vaccinul este eficient împotriva a trei subtipuri de virus gripal, din cele patru subtipuri, și este de obicei tolerat bine de organism. Vaccinarea făcută pentru un an poate să nu mai fie eficientă și în anul următor, deoarece virusul evoluează foarte rapid. Medicamentele antivirale pot fi folosite pentru a trata gripa, scrie wikipedia.org.

Este clar că această pandemie de coronavirus ne-a schimbat pe toți, de la mic la mare. 
 
O pandmeie reprezintă, în sine, un eveniment marcant, fie că suntem direct implicați, în linia întâi, în spital, în contact direct cu pacienții, fie că suntem la o distanță mai mare de aceștia, izolați în casele noastre. Acest gen de eveniment poartă o încărcătură emoțională fantastică, uneori greu de controlat, cu repercursiuni în plan psihologic. Toate stările sunt resimțite exacerbat. Apar fără îndoială preocuparea permanentă pentru viitor, pentru felul în care viețile noastre pot fi impactate, o teamă irațională de ceilalți, de faptul că ne-ar putea îmbolnăvi.

Guvernul României a lansat un  spot din campanie pentru combaterea noului coronavirus. Mesajul se schimbă și nu mai merge pe îndemnul central „Poartă mască”. Principalul mesaj al spotului este „Punem virusul în izolare!”. În cadrul clipului apar mai multe secvențe în care suntem îndemnați să respectăm câteva reguli elementare, pentru a opri răspândirea COVID-19.

În reclamă ni se specifică să „ne spălăm pe mâini”, să „evităm îmbrățișările și strângerile de mână”, să folosim „plata cu cardul” și evitarea „contactului cu suprafețe comune”.

De asemenea, ni se recomandă să ne dezinfectăm cât mai des pe mâini și să avem ecranul telefonului cât mai igienizat.

Același mesaj - "Punem virusul în izolare" - a fost adaptat și pentru reclamele radio și online.

Anterior, campania Guvernului a lansat două spoturi publicitare - ambele cu mesajul „Poartă mască, arată că îți pasă”. Într-una ne învăța cum să purtăm eficient masca, iar în a doua erau prezentate categorii sociale diferite de oameni, toți purtând masca pentru a se proteja împotriva virusului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii